17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Turčija zaprla ameriškega pastorja, na sankcije ZDA pa odgovorila z istimi protiukrepi

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes napovedal, da bo Ankara zamrznila premoženje ameriškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve. Gre za povračilni ukrep, potem ko je Washington v sredo uvedel isti ukrep proti ministroma Turčije, ker ta nadaljuje s sodnim pregonom ameriškega pastorja Andrewa Brunsona.

 

“Danes bom dal sodelavcem navodila za zamrznitev premoženja ameriškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve v Turčiji, če ga imata,” je pred kamerami dejal Erdogan.

Dejal je še, da upa v hitro rešitev spora in da se bodo ZDA “čim prej vrnile k zdravi pameti”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Današnja napoved Ankare je povračilni ukrep, potem ko so ZDA v sredo uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve Abdulhamitu Gulu in Sulejmanu Sojluju. Za oba ministra velja zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved transakcij Američanov z njima.

Turška ministra sta zanikala obstoj kakršnegakoli imetja v ZDA, malo verjetno pa je tudi, da bi imela ameriška ministra v Turčiji kakšno premoženje. Potezi obeh držav sta tako zgolj simboličnega pomena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki sicer ocenjujejo, da bi lahko tudi simbolične sankcije ZDA proti Ankari močno škodile krhkemu turškemu gospodarstvu. Tega se očitno zaveda tudi Erdogan, ki je ocenil, da “bo prenos političnih in pravosodnih sporov na gospodarstvo škodljiv za obe strani”.

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Zaradi zdravstvenih težav so ga nedavno premestili v hišni pripor. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki velja v Turčiji in ZDA za teroristično organizacijo. Obtožujejo ga tudi vohunjenja za gibanje klerika Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA in ga Ankara obtožuje organizacije poskusa državnega udara leta 2016.

Zadnje novice

Sorodne vsebine