12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Turčija še naprej izsiljuje nov dogovor z EU o migrantih do 26. marca: “Obdržali bomo migrante v zameno za denar! In ne samo to.”

Turčija upa, da bo z Evropsko unijo do 26. marca sklenila nov dogovor glede migrantov, je danes dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Takrat se namreč začne vrh EU in bi lahko voditelji že razpravljali o novem dogovoru. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je za 17. marec napovedal vrh o migracijah z več evropskimi voditelji.

“Če sklenemo dogovor do 26. marca, ko bo vrh voditeljev EU, potem bo to na dnevnem redu srečanja,” je dejal minister. “Pripravljeni smo na konstruktivno delo,” je zagotovil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Če se dogovorimo glede dogovora z EU, pričakujemo, da bodo iskreni,” je povedal Cavusoglu. “Ne gre samo za to, da obdržimo migrante v zameno za denar,” je dodal.

V ponedeljek se je v Bruslju mudil turški predsednik Erdogan, ki se je sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Osrednja tema pogovorov je bil trenutni dogovor med Turčijo in EU in razmere, potem ko je Turčija odprla vrata beguncem. Med drugim so sklenili, da bodo preučili izvajanje dogovora.

Erdogan pa je na letalu, s katerim se je vračal iz Bruslja, napovedal, da bo 17. marca v Istanbulu priredil vrh o migracijah, na katerem bi se pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, nemško kanclerko Angelo Merkel in morda tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Turčija in EU sta leta 2016 sklenili dogovor, v okviru katerega je Turčija preprečila migrantom, da nadaljujejo pot proti Evropi v zameno za šest milijard evrov in bližje odnose. Ankara sedaj trdi, da ni prejela vseh sredstev in da EU ni izpolnila vseh obljub, med drugim glede trgovanja.

Erdogan je v ponedeljek tudi izpustil skupno novinarsko konferenco v Bruslju. Von den Leynova je sicer dejala, da so govorili odkrito, čeprav imajo nekatera različna stališča

Zadnje novice

Sorodne vsebine