13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Turčija od novembra deportirala 110 teroristov, borcev IS, ki so državljani evropskh držav

Turško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so od novembra deportirali 110 “tujih terorističnih borcev” nazaj v njihove domovine. Od tega jih je bilo 46 državljanov evropskih držav.

Med deportiranimi je 21 nemških državljanov, 13 francoskih in pet britanskih. Med njimi so tudi po dva državljana Belgije, Nizozemske, Kosova in Maroka ter po en iz ZDA, Grčije, Danske, Irske in Avstralije. V to številko so vključeni tudi otroci domnevnih tujih borcev.

Izgoni tujih borcev so se začeli 11. novembra. Šlo naj bi predvsem za borce džihadistične skupine Islamska država (IS) in njihove svojce, vendar turško notranje ministrstvo ni potrdilo, da je šlo izključno zanje.

Prav tako ni jasno, kje in kdaj so bili ti borci zajeti in ali jih je Turčija zajela pred ali po ofenzivi na severu Sirije, ki jo je sprožila v začetku oktobra.

Skupaj naj bi sicer na deportacijo v turških zaporih čakalo 849 domnevnih tujih borcev. Turčija napoveduje, da jih bo vse vrnila v njihove matične države, pa čeprav so jim te odvzele državljanstvo ali je to morda še sporno.

“Vsi bodo šli nazaj v njihove lastne države. Turčija ni ne zapor na prostem ne hotel za vse,” je v začetku meseca sporočil tiskovni predstavnik turškega notranjega ministrstva Ismail Catakli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine