9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Turčija: Kurdska milica YPG nima pravice prositi za pomoč Damask

Turčija je danes ocenila, da kurdska milica YPG nima pravice, da bi Damask zaprosila za pomoč pred turško ofenzivo na severu Sirije. Ob tem je turško obrambno ministrstvo posvarilo vse strani, naj se vzdržijo provokacij in podajanja izjav, ki bi dodatno destabilizirale regijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska vojska je danes prvič v šestih letih vstopila v mesto Manbidž na severu države, potem ko jo je kurdska milica YPG pozvala k pomoči pred turško ofenzivo.

Turčija je danes kritizirala potezo YPG, saj po njihovi oceni “nima pravice ali pooblastil, da podaja izjave ali vabi druge v imenu lokalnega prebivalstva”, so zapisali na turškem obrambnem ministrstvu.

“Svarimo vse strani, naj se vzdržijo provokacij ali podajanja izjav, ki bi dodatno destabilizirale regijo,” so dodali.

Tiskovni predstavnik sirske vojske je danes potrdil, da so njihove enote vstopile v mesto, oddaljeno približno 30 kilometrov južno od turške meje. Kurdska milica pa je pred tem sporočila, da so za pomoč zaprosili, da bi območje zavarovali pred turško invazijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes novinarjem v Istanbulu po srečanju s predstavniki obveščevalnih služb dejal, da ni še nič zagotovljeno v Manbidžu. Ob tem je zavrnil, da bi se sirski režim z zavzetjem mesta igral “psihološko” vojno.

Turčija trdi, da je YPG teroristična veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). A je omenjena kurdska milica zaveznica ZDA, ki je bila tudi deležna ameriškega usposabljanja v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Kurdska milica je sirsko vojsko pozvala k pomoči, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik približno 2000 ameriških vojakov iz Sirije.

Erdogan je sicer že 12. decembra napovedal ofenzivno proti YPG na severu Sirije. Prejšnji petek pa je sporočil, da bodo operacijo preložili. V začetku tega tedna so kljub temu na mejo s Sirijo poslali okrepitve.

Turška delegacija se bo v soboto v Moskvi udeležila srečanja, na katerem bodo razpravljali o umiku ameriških sil iz Sirije in razmerah v Manbidžu. Po obisku delegacije bi se lahko v Rusiji sestala tudi Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine