14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Turčija je za ponedeljek napovedala vračanje ujetih džihadistov v njihove domovine! Turški predsednik Erdogan spet grozi Evropi!

Turški notranji minister Süleyman Soylu je danes napovedal, da bo Turčija v ponedeljek začela z vračanjem tujih džihadistov v njihove domovine. Soylu je že v začetku tedna dejal, da je v turškem ujetništvu približno 1200 tujih pripadnikov skrajne skupine Islamska država. Med nedavno vojaško operacijo na severu Sirije je Turčija ujela 287 borcev.

“Sedaj vam sporočamo, da vam jih bomo začeli vračati. Začeli bomo v ponedeljek,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal turški notranji minister.

Turčija je doslej kritizirala zahodne države, ker zavračajo sprejem lastnih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili na strani Islamske države. Nekaterim so celo odvzele državljanstvo. Zaenkrat še ni znano, ali bo Turčija lahko vrnila tiste, ki so jim državljanstvo odvzeli, navaja AFP.

Ob tem spomnimo na norost, ki se Zahodu maščuje. V skladu z newyorško konvencijo iz leta 1961 ni dovoljeno, da bi kdo ostal brez državljanstva, zaradi česar so nedavni primeri že sprožili pravne bitke. Več držav, med njimi Velika Britanija in Francija, omenjene konvencije ni ratificiralo. Zaradi članstva v džihadističnih skupinah je Velika Britanija državljanstvo odvzela več kot sto ljudem.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj na Madžarskem znova zagrozil Evropi, da bo milijonom sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji, “odprl vrata” v Evropo. Od mednarodne skupnosti pričakuje finančno podporo za projekt vračanja dela beguncev v Sirijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Z ali brez podpore bomo še naprej skrbeli za naše goste, vendar le do določene točke. Če bomo ugotovili, da to ne deluje, ne bomo imeli druge izbire, kot da odpremo svoja vrata, in če bomo to storili, je očitno, kam bodo šli,” je dejal Erdogan po pogovorih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom na skupni novinarski konferenci v Budimpešti.

Članice Evropske unije je pozval k večji finančni podpori pri vzpostavitvi varnega območja na severu Sirije, kamor želi preseliti del od 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so v Turčiji. Država sicer gosti skupno več kot štiri milijone beguncev.

“Mogoče je, da jih bo pomembno število odšlo v Evropo,” je dejal ter zatrdil, da želi z vzpostavitvijo varnega območja zagotoviti, da se “vrnejo na svoje domove, na svojo zemljo”.

Erdogan je že pred okoli mesecem dni članicam EU zagrozil, da bo milijone sirskih beguncev poslal v Evropo, potem ko so kritizirale turško ofenzivo na kurdsko milico YPG na severovzhodu Sirije, po kateri želi sedaj tam vzpostaviti varno območje.

Orban, ki je odločen nasprotnik sprejemanja beguncev in migrantov, še posebej iz muslimanskih držav, je v nasprotju s stališčem EU podprl turško ofenzivo, ki jo je Ankara izvajala od 9. do 17. oktobra. Podprl je tudi vrnitev sirskih beguncev v Sirijo, saj si jih ne želi na madžarskih mejah.

Na novinarski konferenci je včeraj dejal, da sta Turčija in Madžarska strateški partnerici, kar zadeva varnost in migracije. Brez sodelovanja Turčije po njegovih besedah ne bi mogli ustaviti migrantov, ki so na poti v Evropo. Dodal je, da cenijo, da je Ankara letos preprečila, da bi 350.000 nezakonitih migrantov odpotovalo v EU, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Erdogan je včeraj EU še obtožil, da v zadnjem času v svojem pristopu ni ravno konstruktivna. Dodal je, da bo s takšnim odnosom škodila samo sebi. Konkretneje je Erdogan mednarodno skupnost pozval k sodelovanju pri financiranju gradnje več novih mest na omenjenem varnem območju v Siriji. Povedal je, da je o tem govoril z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem in ga pozval k organizaciji vrha za zbiranje sredstev. Guterres mu je obljubil, da si bo za to prizadeval, je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine