20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Turčija in Kuba, žrtvi mednarodnih sankcij proti Rusiji

Piše: Jože Jan

Mednarodne sankcije proti Rusiji povzročajo katastrofo na turističnem sektorju obeh držav.

Turčija in Kuba sta bili glavni turistični destinaciji za milijone Rusov. Po dveh letih pandemije je turistični sektor upal, da bo sezona 2022 uspešna. Po poročanju Euronewsa so turistični poslovneži v skrbeh: »Zdi se, da je ruski napad na Ukrajino uničil tudi letošnjo turistično sezono,« ja za Euronews izjavil Devrim Akcay, turistični uslužbenec v Turčiji. Letalske družbe so prekinil lete, ker Rusi ne morejo uporabljati drugih valut kot rubelj.

Tako kot preostalo Sredozemlje je tudi Turčija upala, da bo sprostitev omejitev zaradi pandemije Covida omogočila, da bi se turistični sektor vrnil v normalnost in dosegel ali celo presegel številke iz leta 2019, ko je v Turčijo prispelo približno 52 milijonov turistov, ki so turškemu gospodarstvu pustili 31.000 milijonov evrov. Od teh je bilo sedem milijonov Rusov.

Tudi Kuba trpi zaradi pomanjkanja ruskih turistov. »Vse je zelo lepo, a ruskega turizma ni več,« je za Euronews izjavila Yirianny Lara, ki dela v Varaderu. Rusko združenje turističnih agencij je izjavilo, da je bilo na Kubi, ko se je začela vojna, od 6.000 do 8.000 ruskih turistov. Mnogi od njih so morali skrajšati svoje počitnice in se vrniti s posebnimi leti nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Kuba je sredi novembra 2021 ponovno odprla svoje meje za ves mednarodni turizem. Leta 2021 je karibski otok obiskalo le 356.470 tujcev, večina od njih so bili ruski turisti.

Vir: El Preferente, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine