10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Tudi v Severni Koreji umirajo zaradi koronavirusa, a režim gre svojo pot: znova je izstrelil dve raketi!

Severna Koreja je danes v smeri Japonskega morja izstrelila dve balistični raketi kratkega dometa, so potrdili pri južnokorejski vojski. To je že tretjič ta mesec, da je Severna Koreja izstrelila izstrelke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Raketi so izstrelili na zahodu Severne Koreje. Leteli sta na višini 50 kilometrov in preleteli 410 kilometrov čez državo in pristali v morju. Pjongjang je v tem mesecu izstrelil izstrelke že 2. in 9. marca.

Izstrelitve nakazujejo, da je Severna Koreja po trimesečnem premoru obnovila testiranje raket.

Južnokorejska vojska je označila dejanje za izjemno neprimerno in pozvala Severno Korejo, naj nemudoma ukine svoje vojaške dejavnosti.

Resolucije Varnostnega sveta ZN izolirani komunistični državi prepovedujejo testiranje balističnih raket, mednarodna skupnost pa je proti njej uvedla sankcije.

Režim v Pjongjangu je znova začel preizkušati rakete konec lanskega leta po izteku roka, ki ga je postavil Washingtonu za omilitev sankcij. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je decembra lani izjavil, da jih moratorij na preizkuse jedrskega orožja in medcelinskih balističnih raket ne zavezuje več. V novoletni poslanici je napovedal tudi skorajšnjo predstavitev “novega strateškega orožja”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine