13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Tudi v Italiji je vsako leto več partizanov

Tudi v sosednji Italiji iz leta v leto raste število partizanov, hkrati z njimi pa tudi državno financiranje njihove krovne organizacije ANPI, ki ima partizanske celice organizirane po celi Italiji.

Italijanska borčevska organizacija ima danes v svojih vrstah 124.000 partizanov, svoje izpostave pa ima celo v tujini. Vpis v partizansko borbo stane 15 evrov letno, kar pomeni, da samo iz članarin ANPI prodobi 1,8 milijonov evrov letno. Po nekaterih izračunih pa je od države prejela v zadnjih letih več kot 700.000 evrov. Kakšen je dejansko obseg financiranja, je težko natančno določiti, saj ima borčevska organizacija veliko moč pri brezplačnih uslugah občin in pokrajin, od brezplačnih dvoran, pomoči pri zborovanjih itd. Sredstva dobivajo pod imeni različnih projektov, kot na primer »dogodki, posvečeni odporu«, »praznik osvoboditve«, »ženske in migranti« ipd. , pri čemer so posebej radodarni levičarski župani. Pri tem prihaja do številnih malverzacij. Tako je v nekem mestu novi desnosredinski župan ugotovil, da je ANPI od mesta dobila v najem hišo za 50.000 evrov letno in jo potem sama oddala za 70.000 letno. Partizanski boj namreč potrebuje denar.

Sicer naj bi bilo v Italiji živih še okoli 4000 pravih partizanov, ostalo so njihovi sorodniki, simpatizerji, danes imenovani antifa, ki preko članstva v borčevskem združenju prihajajo do državnega denarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine