0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Tudi v BiH so siti ilegalnih migrantov: policija je ukrepala takole…

Piše: C. R.

V sprejemnem centru za migrante v kraju Blažuj pri Sarajevu je danes potekala velika kriminalistična akcija, v kateri je sodelovalo okoli 300 policistov iz različnih agencij. V raciji, ki je usmerjena proti tihotapcem nezakonitih migrantov, so doslej pridržali dve osebi, še 20 pa jih bodo deportirali iz države, poročajo mediji v BiH.

Cilj racije je bil, da odkrijejo osebe, ki v centru bivajo nezakonito, pa tudi iskanje nezakonitega orožja, narkotikov in drugih predmetov, ki izvirajo iz kaznivih dejanj ali lahko ogrožajo varnost prebivalcev centra in zaposlenih, so za medije v BiH sporočili iz državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa).

Med racijo so začasno omejili gibanje v migrantskem centru ter preiskali objekte in ljudi, ki bivajo tam.

Kot je za portal N1 BiH potrdil minister za varnost BiH Nenad Nešić, so doslej pridržali dve osebi, 20 tujih državljanov pa bodo prepeljali v migrantski center zaprtega tipa, nato pa jih bodo deportirali.

BiH je bil zaradi povečanega števila migrantov v zadnjih mesecih često tarča kritik svoje zahodne sosede Hrvaške.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je vzrok za povečan migracijski pritisk v soboto pripisal predvsem vizumski politiki BiH, in izrazil prepričanje, da bi morala BiH uvesti strožja merila za vstop na svoje ozemlje.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek, dva dni pred ponovno uvedbo nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško, poudaril pomembnost tega, da BiH sklene sporazum o sodelovanju z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex, ki bi ji pomagala pri zaščiti meja. Pri tem je ponovil, da na Hrvaškem meje varuje 6700 policistov, in poudaril, da so v zadnjem obdobju pridržali več kot tisoč tihotapcev nezakonitih migrantov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine