20.7 C
Ljubljana
četrtek, 16 septembra, 2021

Tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan je prirejal množične strankarske prireditve: Zaradi porasta okužb gre Turčija z današnjim dnem v popolno zaprtje države!

Piše: Nina Žoher

Turčija gre z današnjim dnem v popolno zaprtje države, ki bo trajalo vse do 17. maja. Razlog za to predstavlja trend naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom, ki je še posebej zaskrbljujoč v zadnjem času. Tamkajšnja zdravstvena stroka z odobravanjem gleda na uvedbo novih omejitev za zajezitev širjenja virusa, saj se država trenutno uvršča kar na šesto mesto držav sveta, ki jih je najbolj prizadel porast okužb s covidom-19.

“V času, ko Evropa vstopa v fazo ponovnega odprtja, moramo hitro zmanjšati število primerov na manj kot 5 tisoč, da ne bomo zaostali,” je državljankam in državljanom sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Pred zaklepanjem javnega življenja je bilo mogoče na ulicah opaziti gnečo, nakupovalni centri so bili zasedeni, promet je bil gost. Nekateri se se zgrinjali do glavnega avtobusnega terminala, da bi se odpravili iz Istanbula. Takšno razpoloženje je bilo opaziti pred odhodom Turčije v prvo popolno zaustavitev javnega življenja, s katerim želi oblast zajeziti naraščanje števila okužb in smrti. Če je bila Turčija lani videti kot zgodba o uspehu na račun pravočasnega boja za zajezitev širjenja virusa, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je državo celo pohvalila, se je leto dni kasneje znašla med državami, ki jih je covid-19 najbolj prizadel.

Prekmalu so odpravili omejitve, vladajoča stranka organizirala prireditve
Ankara je sicer še vedno ponosna na relativno nizko skupno število smrtnih žrtev, ki znaša nekaj preko 39 tisoč, oblasti pa trdijo, da je pandemija zaradi močnega zdravstvenega sistema v državi še vedno pod nadzorom. Toda porast števila primerov okužbe je več kot zaskrbljujoč. Po drugem obdobju omejitev, ki se je začelo novembra lani, se je število dnevnih primerov sredi februarja v enem trenutku zmanjšalo na približno 6 tisoč. Toda takoj, ko je vlada marca začela blažiti omejitve, je Turčijo zajel nov val. Vlada se je nato v začetku aprila obrnila k ponovni uvedbi omejitev. Vendar to ni bilo dovolj za zajezitev širjenja okužb. Na vrhuncu aprila je bilo dnevno več kot 60 tisoč novih primerov okužb in več kot 300 smrtnih primerov.

Foto: epa

Po mnenju kritikov je turška vlada prekmalu odpravila omejitve, postopek cepljenja pa ni bil dovolj hiter. Do sedaj je bilo v tej 82-milijonski državi cepljenih več kot 22 milijonov ljudi, poroča britanski BBC. Turčija večinoma uporablja kitajsko cepivo Sinovac in manjše število cepiva Pfizer-Biontech. Druga kritika je bila, da je vladajoča stranka v rokah Erdogana marca organizirala natrpane kongrese medtem, ko so bili javni protesti in številna družabna srečanja prepovedani na drugi strani. Znanstveniki pravijo tudi, da so nove različice virusa, zlasti britanski sev, pospešile višjo stopnjo okužb. Ne glede na to, kaj je resnični razlog za nov val, se je Erdogan naposled le odločil za popolno zaprtje države, ki bo stopilo v veljavo  četrtkom vse do 17. maja.

Vrata bodo zaprle tudi šole
V skladu z novimi ukrepi se bo od ljudi zahtevalo, da so doma, razen v primeru kupovanja nujnih živil in v primeru, ko bo potrebno zdravljenje. Za vsa potovanja med mesti bo potrebna uradna odobritev. Šole se bodo zaprle, pri uporabi javnega prevoza bodo naložene stroge omejitve zmogljivosti. Omejena bo tudi prodaja alkohola. Dejavnost nekaterih podjetij bo izvzeta iz novih omejitev.

Številni strokovnjaki so z novo zaklepanjem zadovoljni, saj pravijo, da je to potrebno. Vendar nekateri trdijo, da zapora ne bo trajala dovolj dolgo, da bi se izognili naraščanju števila primerov in da morda zaprtje ne bo zelo učinkovito, če ga ne bo podpiral hitrejši program cepljenja. Prepričani so, da bi morali vsi ukrepi zagotoviti tudi ekonomsko podporo ljudem z nizkimi dohodki. Glede na to, da so lani v Turčiji zabeležili 70-odstotno zmanjšanje števila tujih obiskovalcev, se turistična panoga nadeja, da bo zapora države omogočila pravočasno ponovno odprtje za čas poletne sezone.

Zadnje novice

Sorodne vsebine