20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Tudi na Hrvaškem razmišljajo o delnem zaprtju trgovin ob nedeljah

Hrvaška vlada pripravlja predlog sprememb zakona o trgovini, s katerimi bi delno prepovedali obratovanje trgovin ob nedeljah. Kot je napovedal hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat iz stranke HDZ, bodo predlagali, da lahko trgovci med 52 nedeljami v letu izberejo 14 takih, ko bodo odprti. To bodo verjetno izkoristili predvsem poleti.

Na Hrvaškem so, podobno kot v Sloveniji, zaradi epidemije novega koronavirusa zaprli trgovine ob nedeljah, hrvaška vlada pa želi to ohraniti tudi v prihodnje. Ko bo nacionalni štab civilne zaščite razveljavil odločitev o tem, da so trgovine ob nedeljah zaprte, bodo v javno razpravo poslali predlog sprememb zakona o trgovini. Zakon naj bi poslali v sabor po parlamentarnih volitvah 5. julija.

Napoved o zapiranju trgovin so na Hrvaškem ocenili kot predvolilno potezo HDZ, ki želi okrepiti vezi stranke s katoliško cerkvijo in pridobiti volivce desnice, saj tekmeci HDZ na desni strani političnega spektra zapiranje trgovin ob nedeljah zahtevajo že dalj časa.

Vladajoča stranka načrtuje, da bodo trgovci sami izbrali, katerih 14 nedelj v letu bodo delali, ob praznikih pa bodo trgovine obvezno zaprte. Ob nedeljah naj bi zaposlenim plačali tudi vsaj 50 odstotkov več kot ob delovnikih. Prav tako nameravajo omejiti delo ob sobotah do najkasneje 21. ure, v poletni turistični sezoni pa do 22. ure.

Horvat je povedal, da so se o številu delovnih nedelj dogovorili s socialnimi partnerji, večina delovnih nedelj pa bo junija, julija in avgusta, ko je obisk večji zaradi turistov.

Hrvaški minister je tudi izpostavil, da so po dveh letih analiziranja podatkov trgovin ugotovili, da znaša nedeljski promet osem odstotkov tedenskega prometa, medtem ko trgovci ob petkih, sobotah in ponedeljkih ustvarijo med 15 in 16 odstotkov tedenskega prometa. Zatrdil je, da se med izvajanjem epidemioloških ukrepov prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah obseg prometa v trgovini ni bistveno spremenil ter da se je nedeljski promet porazdelil na ostale dni.

Čeprav Horvat trdi, da obstaja konsenz med socialnimi partnerji glede predloga HDZ, soglasja med delodajalci ni. Največji hrvaški sindikati predlog medtem podpirajo. Z zaprtjem trgovin ob nedeljah naj bi na Hrvaškem brez dela sicer ostalo med 5000 in 6000 delavcev v trgovini.

Bolj kot manjše trgovine naj bi ukrep prizadel trgovske cente. Neuradno naj bi spremenjeni zakon večinoma podpirale hrvaške trgovske verige, nasprotovale pa naj bi mu tuje družbe. V nakupovalnih centrih trdijo, da izračun ministrstva za gospodarstvo predstavlja povprečje vseh trgovin ter ne odraža prave slike, saj nedeljski promet nakupovalnih središč znaša več kot petino tedenskega.

Direktor podjetja F. O. Development, ki med drugim vodi enega največjih nakupovalnih središč na Hrvaškem West Gate pri Zagrebu, Denis Ćupić je za današnji Jutarnji list ocenil, da bo del kupcev ob nedeljah namesto na Hrvaškem nakupoval v Sloveniji. Po njegovih besedah so nekatere verige, ki imajo trgovine v Brežicah, že najele velike oglaševalske prostore ob najbolj prometnih zagrebških cestah.

Vendar pa se zaprtje trgovin ob nedeljah obeta tudi v Sloveniji, saj poslanci Levice pričakujejo širšo podporo predlogu novele zakona o trgovini, po kateri bi tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ohranili zaprtje trgovin ob nedeljah. V zapisu na Twitterju je predlog podprl premier Janez Janša, naklonjen ji je minister za delo Janez Cigler Kralj. Zagovarjajo jo tudi v LMŠ, v SMC pa so opozorili, da predloga v primeru, da bi vodil v odpuščanje, ne morejo podpreti.

Hrvaško ustavno sodišče je sicer že dvakrat, v letih 2004 in 2009, razveljavilo zakona, s katerima so nameravali zapreti trgovine ob nedeljah. Med drugim so pojasnili, da sta zakona kršila pravice trgovcev o enakopravnosti na trgu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine