0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Tudi muslimansko romanje v Meko močno omejeno: kdor ni cepljen, tam nima kaj iskati

Piše: C.R.

Savdske oblasti so v ponedeljek sporočile, da bo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa v času muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila, romanje v Meko dovoljeno le tistim, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočilo ministrstvo za hadž, bodo dovoljenja za romanje in molitve v Meki izdali le tistim, ki so prejeli oba odmerka cepiva, tistim, ki so prejeli en odmerek najmanj štirinajst dni pred romanjem, in tistim, ki so covid-19 preboleli.

Te omejitve, ki so jih savdske oblasti sprejele zaradi širjenja koronavirusa v državi, bodo začele veljati z ramazanom. Ni pa še jasno, kako dolgo bodo trajale in ali bodo veljale tudi ob hadžu.

Savdska Arabija je julija lani zaradi pandemije gostila najmanjši hadž v sodobni zgodovini, poroča AFP. Lani je zaradi pandemije na hadžu smelo sodelovati le do 10.000 muslimanskih prebivalcev kraljevine. Leta 2019 je v sveto muslimansko mesto romalo 2,5 milijona muslimanov z vsega sveta.

V Savdski Arabiji, ki ima več kot 34 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili več kot 393.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 6700 bolnikov s covidom. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so doslej porabili več kot pet milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine