11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Tudi Melnichenko na črni seznam ruskih oligarhov: svojo največjo zasebno jadrnico na svetu ima v tržaškem arsenalu, zasegli so mu jo

Piše: L.K.F., Il Piccolo

Kakor poroča tržaški časopis Il Piccolo, so tudi ruskega oligarha Andreya Igoreviča Melnichenka uvrstili na nov seznam ruskih poslovnežev, za katere namerava Evropska unija zamrzniti premoženje na svojem ozemlju. Malničenka Slovenci poznamo po njegovi mega jadrnici, ki je bila nekaj časa zasidrana tako v piranskem kot v koprskem zalivu. Sinoči so mu jo v Trstu zasegli.

143-metrska jadrnica, ki velja za največjo na svetu, v lasti ruskega magnata Andreja Igoreviča Melnichenka je zaradi vzdrževalnih del od januarja v tržaškem Arsenalu, sinoči jo je finančna uprava, tako poroča Il piccolo, zasegla. Kot se dogaja z lastninami tudi drugih pripadnikov ruske gospodarske elite, kar je v začetku marca (kot del sankcij proti Rusiji po napadu na Ukrajino) sprožila EU.

Največja zasebna jadrnica na svetu s preprostim imenom A se konec novembra nekaj tednov zadrževala tako v Piranskem kot Koprskem in Tržaškem zalivu. Po poročanju italijanskih medijev je ta mega jadrnica, precej nenavadne oblike, tedaj plula po Sredozemlju zaradi testiranj.

Časnik Il piccolo navaja, da naj bi Melnichenko ladjedelnico zaprosil, naj popravilo opravi čim prej, očitno zato, da bi jadrnico premaknil v eno od držav, kjer ne izvajajo sankcij, ki sta jih določila EU in ZDA.

Še včeraj popoldne so dela na plovilu potekala nemoteno, zvečer pa so na jadrnico stopili finančni stražniki.

Visoka je kot osemnadstropna stavba, ima pristajališče za helikopter, v notranjosti velik bazen in podvodni observatorij. Dolga je 142,8 metra in ima nosilnost 12.600 ton. Glavni jambor je visok 90 metrov. Nekateri navajajo, da je stala 425 milijonov evrov, drugi govorijo o 500 milijonih evrov, po nekaterih podatkih pa naj bi naročnika oziroma lastnika stala 600 milijonov ameriških dolarjev oziroma 536 milijonov evrov.

Po poročanju Dela naj bi Melnichenko jadrnico podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka, sina Adriana, vendar so iz njegovih krogov to navedbo zanikali. Aleksandra Melničenko, rojena Nikolić, je sicer nekdanja srbska pevka in manekenka, ki se je z milijarderjem Andrejem Melničenkom poročila leta 2005, s čimer je postala najbogatejša Srbkinja. Prvi otrok, hčerka Tara, se jima je rodila leta 2012. Ruski oligarh je obogatel z bančništvom, danes pa je najbolj znan kot lastnik proizvajalca gnojil EuroChem in družbe za dobavo premoga SUEK. Njegovo premoženje je po Forbsovih navedbah ocenjeno na več kot 25 milijard dolarjev (skoraj 23 milijard evrov).

Več kot prestižno jadrnico A, ki je motorna jahta s pomočjo jadra, je znotraj in zunaj zasnoval Philippe Starck. Izdelala jo je družba Nobiskrug iz nemškega Kiela za ruskega oligarha Andreya Melnichenka. V morju je prvič zaplula februarja 2017.

Da bi si lažje predstavljali, kako bogat je ruski oligarh, več o njegovi mega jahti spodaj:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine