14.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Tudi Madžarska za sankcije proti Rusiji ter izključitev iz Swifta, čeprav so nekateri sprva trdili nasprotno

Piše: C. R. 

Države članice nimajo enotnih stališč glede izključitve Rusije iz Swifta, so nedavno poročali nekateri najbolj vplivni mediji. Ob tem so izrecno omenjali Nemčijo in Madžarsko. 

Da Madžarska ne bo blokirala izključitve Rusije iz Swifta, je na Twitterju sprva zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki. Kot je pojasnil, je danes govoril z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki mu je zagotovil, da bo Budimpešta podprla stroge sankcije proti Rusiji. “Danes sem se ponovno slišal z madžarskim premierjem Orbanom. Vnovič je zagotovil podporo najostrejšim sankcijam proti Rusiji, vključno z izključitvijo iz Swifta,” je Morawieckijev zapis povzela poljska tiskovna agencija Pap.

Popoldne so informacijo potrdili tudi na madžarskem zunanjem ministrstvu. “Razočaran in ogorčen sem nad tem, da si nekateri politični predstavniki in predstavniki medijev dovolijo objavljati laži,” je na Facebooku zapisal zunanji minister Peter Szijjarto. Kot je zagotovil, Madžarska ni nikoli blokirala nikakršnih sankcij proti Rusiji. “Preprosto gre za lažne novice,” je dejal. Madžarska si po ministrovih besedah želi miru.

Madžarska se je sicer v petek zvečer ponudila, da bi gostila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino v Budimpešti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da je poklical svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova in direktorja administracije ukrajinskega predsednika Andrija Jermaka. “Predlagal sem, da bi pogovori potekali v Budimpešti,” je sporočil. “Za ponudbo sta se mi zahvalila in dejala, da bodo o njej razmislili,” je dodal Szijjarto. Izrazil je tudi upanje, da bo dogovor o začetku mirovnih pogajanj dosežen v naslednjih urah ali dneh, poroča AFP.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine