16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Tudi Kanada kmalu za Huawei

Po prepričanju največjega dobavitelja telekomunikacijske opreme na svetu, se bo kar nekaj evropskih operaterjev odločilo, da svoja ključna omrežja opremi s Huaweijevo tehnologijo, je zapisano v sporočilu za javnost.

Tehnološki velikan je že pred časom dobil zeleno luč za sodelovanje pri razvoju omrežja pete generacije v Evropi. Tudi na ravni Evropske unije so oblikovali varnostna priporočila državam članicam, ki izrecno ne omejujejo enega dobavitelja. Tako so v Veliki Britaniji že odločili, da bo Huawei lahko tekmoval za 5G, a ne za občutljive dele omrežja, medtem ko na uradno odločitev Nemčije in Francije še čaka. Trenutno francoski nacionalni svet za kibernetsko varnost preizkuša 5G opremo, vključno s Huaweijevo. Kanadski minister za gospodarstvo pa je sporočil, da ne bodo popuščali pritiskom in se bodo odločili v skladu z lastnimi nacionalnimi interesi.

Kot je za Reuters poudaril predstavnik Huaweia za EU Abraham Liu, je pomembno, da imajo operaterji svobodno izbiro, da se odločijo, kateri ponudnik jim lahko da najboljšo dodano vrednost.  »Mi zgradimo avtocesto, nato pa operaterji z njo upravljajo, pobirajo cestnino in odločajo koliko avtomobilov vozi po avtocesti,« je ob tem Liu slikovito opisal nadzor nad pretokom informacij v omrežju.

Spomnimo, da se ameriška administracija na vse pretege trudi omejiti Huawei in ga izločiti iz igre za 5G. Tako je ameriško ministrstvo za trgovino zaradi pomislekov v zvezi z nacionalno varnostjo domačim podjetjem prepovedalo prodajo čipov, ki jih Huawei potrebuje za izdelavo opreme za novo generacijo brezžičnih omrežij. Da bi zagotovil nadaljnjo proizvodnjo in zmanjšal odvisnost od ameriških proizvajalcev sestavnih delov, je kitajski velikan povečal lastne zmogljivosti v oddelku za izdelavo čipov HiSilicon.

Zadnje novice

Sorodne vsebine