10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Tudi EU in Nato pozvala Rusijo prevzame odgovornost za sestrelitev leta MH17

Tudi Evropska unija in zveza Nato sta pozvala Rusijo, naj prevzame odgovornost za sestrelitev malezijskega letala z oznako leta MH17 pred slabimi štirimi leti nad vzhodno Ukrajino, poročajo agencije.

“Evropska unija poziva Rusko federacijo, naj prevzame odgovornost in v polnosti sodeluje pri vseh prizadevanjih za razrešitev primera,” je Rusijo pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je v ločenem sporočilu prav tako zapisal: “Rusijo pozivam, naj prevzame odgovornost.”

Že pred tem sta Avstralija in Nizozemska danes uradno obtožili Rusijo, da je bila soudeležena pri sestrelitvi letala 17. junija 2014, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, umrlo pa je vseh 298 ljudi na krovu. Največ je bilo nizozemskih državljanov. Nizozemski zunanji minister Stef Blok je novinarjem povedal, da je Rusijo že pozval, naj svojcem žrtev izplača odškodnino.

Klic iz Amsterdama je potrdil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. “Ne dvomijo v to, da je izstrelek prišel iz Rusije. Vprašal sem ga za dejstva, da potrdi te trditve, a mi jih ni dal,” je za ruske medije dejal Lavrov in obtožil Nizozemsko, da tragedijo izkorišča za to, da bi dosegla lastne politične cilje. Kasneje pa so ruske agencije pisale, da se je Rusija pripravljena z Nizozemsko pogovarjati o nesreči.

Mednarodni preiskovalci so v četrtek objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 zakrivila strmoglavljenje malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino, iz brigade ruske vojske. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila raketa buk-telar v lasti 53. protiletalske raketne brigade iz Kurska.

Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je še dejal, da je preiskava zdaj v “zaključni fazi”, a hkrati opozoril, da je “treba končati še nekaj dela”. Dodal je, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice.

Preiskovalci so že v preteklosti ugotovili, da je letalo sestrelila raketa, ki je bila izstreljena iz ruskega raketnega sistema buk, ki so ga na vzhod Ukrajine pripeljali iz Rusije. Raketa naj bi bila izstreljena z ozemlja v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov, niso pa neposredno povedali, kdo je raketo posedoval.

Uradna Moskva pa še vedno zavrača vpletenost v tragedijo. “Niti ena protiletalska raketa Ruske federacije ni do zdaj prečkala rusko-ukrajinske meje,” je ugotovitve preiskovalcev v četrtek zavrnilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve. Ob tem je za katastrofo obtožilo Ukrajino. Danes so v Kremlju izrazili celo sum v verodostojnost preiskave, saj ruski preiskovalci za razliko do ukrajinskih v njej niso smeli sodelovati.

“Rusija ne ve, v kolikšni meri lahko verjame rezultatom preiskave,” je danes v Sankt Peterburgu za agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zavrnil je tudi zahteve Avstralije in Nizozemske, da je Rusija pravno odgovorna za posledice. Podobno je v četrtek preiskavo ocenil tudi ruski predsednik Vladimir Putin: “Da bi v polnosti lahko priznali to, kar trdijo v preiskavi, bi morali biti enakopravno vključeni vanjo.” Ob tem je dejal, da bo Moskva rezultate podrobno preučila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine