8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Tudi EBU nasedla politični propagandi RTV Slovenija in terja od vlade “končanje političnih pritiskov”

Tudi Zveza evropskih radiotelevizijskih postaj (EBU) je v izjavi, objavljeni v četrtek na svoji spletni strani, pozvala slovenske oblasti, naj se v teh težkih časih izogibajo izvajanju nepotrebnega političnega pritiska na javno Radiotelevizijo Slovenija, danes poroča MMC na svoji spletni strani.

 

“RTV Slovenija ima v teh kritičnih časih ključno vlogo pri pomoči državi v boju proti pandemiji novega koronavirusa in trenutno dela na robu svojih zmogljivosti,” piše v izjavi.

“Napadi slovenske vlade na zaposlitveno, finančno in programsko politiko RTV Slovenija niso podprti z empiričnimi podatki. Kritika je seveda dobrodošla, a bojimo se, da je cilj teh napadov spodkopati neodvisnost javne medijske hiše ter kompetenc njenega vodstva in nadzornih organov,” so zapisali v izjavi, poroča MMC.

Po oceni EBU, za preverjanje delovanja javne radiotelevizije “že zdaj, v skladu z zakonom, obstajajo ustrezni nadzorni mehanizmi, ki zagotavljajo njeno institucionalno neodvisnost in avtonomijo.”

Še enkrat so poudarili vlogo javnih medijskih servisov, ki so v času pandemije znova pokazali svojo nepogrešljivo vlogo v družbi s tem, ko zagotavljajo preverjene informacije iz zanesljivih virov, sveže podatke in izjave, izobraževalne programe, nudijo podporo družbi in imajo tudi razvedrilne vsebine.

EBU se je s tem pismom odzval na pritiske in tudi obtožbe na račun RTV Slovenija, nazadnje zapisane v pismu o stanju slovenskih medijev, ki ga je vlada pretekli teden poslala Svetu Evrope, navaja MMC.

EBU je še opozoril, da je sistem financiranja RTV Slovenija zastarel, zato ga je treba spremeniti, da bo hiša “dobila dovolj sredstev, s katerimi bo lahko še naprej izpolnjevala naloge, pomembne za družbo”.

EBU oziroma generalni direktor zveze Noel Curran je sicer že 3. aprila pozval vse evropske vlade, naj epidemije novega koronavirusa ne izkoriščajo za kratenje svobode govora, medijske svobode in omejevanje prostega pretoka informacij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine