7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Ni presenečenj – tudi Avstralija nasprotuje globalnemu dogovoru ZN o migracijah

Avstralija se je danes pridružila državam, ki nasprotujejo dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki naj bi ga sprejeli decembra v maroškem Marakešu. Kot je pojasnil avstralski premier Scott Morrison v prvem uradnem stališču, bi lahko dogovor po oceni Avstralije “ohrabril nezakonito priseljevanje”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Stališče premierja, da dogovor na tak način spodkopava nacionalne interese Avstralije, sta podprla tudi avstralski notranji minister Peter Dutton in zunanja ministrica Marise Payne.

Kot je še ocenila konservativna avstralska vlada, dogovor ZN o migracijah poleg tega v zadostni meri ne razlikuje med ljudmi, ki v Avstralijo, državo znano po svoji rigidni begunski politiki, “prispejo na nezakonit način in tistimi, ki pridejo po zakoniti poti”.

Avstralija je leta 2013 razglasila splošno prepoved vstopa na svoje ozemlje za begunce in migrante, ki poskušajo s čolni doseči državo. Od takrat so na dva odročna otoka v Tihem oceanu prepeljali več tisoč ljudi, ki po oceni Združenih narodov prebivajo v izredno slabih razmerah. Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch Avstraliji očita, da je med državami, ki najslabše skrbijo za begunce in migrante.

Zadnje novice

Sorodne vsebine