4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Trumpova vlada lahko nadaljuje s porabo 3,6 milijarde dolarjev za 11 gradbenih projektov mejne ograje

Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v New Orleansu je v sredo z dva proti ena odločil, da lahko vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa porabi 3,6 milijarde dolarjev, ki jih je vzela vojski, za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Zvezno sodišče na prvi stopnji je decembra to prepovedalo, Trumpova vlada pa se je pritožila.

 

Omenjenih 3,6 milijarde dolarjev je bilo namenjenih za skupaj 127 gradbenih projektov za vojsko, Trump pa je ta denar preusmeril za gradnjo zidu, potem ko mu demokrati v kongresu niso zagotovili potrebnih sredstev. Trump je sprva trdil, da bo za zid plačala Mehika, ko se to ni zgodilo, pa je šel po denar v kongres.

S tem denarjem bodo lahko postavili 282 kilometrov mejne ograje. Prizivno sodišče je odločilo, da je vrhovno sodišče ZDA julija lani odločilo podobno in prav tako sprostilo denar za zid v drugi tožbi. S praktičnega vidika so sicer tožbe proti zidu odveč, saj je Trump dobil sredstva zanj v novem proračunu za leto 2020.

Trump se je odločitve sodišča razveselil in je to danes tudi tvitnil skupaj z vrsto tvitov proti ustavni obtožbi, potem ko je glede njegovega oglašanja na Twitterju v sredo vladal nenavaden premor. Trump po iranskem raketnem napadu na vojaški bazi v Iraku razen povezave na svojo izjavo po napadu ni tvitnil ničesar ves dan.

Trumpova vlada tako lahko nadaljuje s porabo 3,6 milijarde dolarjev za 11 gradbenih projektov mejne ograje, ki jo imenuje zid, v Kaliforniji, Arizoni, Novi Mehiki in Teksasu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine