30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Trumpov “načrt stoletja” tako razjezil Palestince, da ti prekinjajo vse odnose z Izraelom in ZDA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes sporočil, da Palestinci prekinjajo vse odnose z Izraelom in ZDA, vključno z varnostnim sodelovanjem. Za to se je odločil po predstavitvi ameriškega mirovnega načrta za Bližnji vzhod, ki ga podpira tudi Izrael.

 

Abas je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov držav Arabske lige v Kairu povedal, da načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa pomeni “kršitev dogovorov”, ki so jih Izrael in Palestinci podpisali leta 1993 v Oslu. Izrael je pozval, naj prevzame odgovornost kot okupacijska sila nad palestinskimi ozemlji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Načrt stoletja”, ki ga je Trump ta teden predstavil v Beli hiši skupaj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu. Jeruzalem bi ostal nedeljiva prestolnica Izraela. Hkrati predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema.

O načrtu danes v Kairu na izrednem zasedanju razpravljajo zunanji ministri držav Arabske lige. Generalni sekretar organizacije Ahmed Abul Gejt je načrt označil za veliko kršitev legitimnih pravic Palestincev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine