11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Trump: Zid na meji z Mehiko bo težje preplezati kot Mount Everest v Himalaji

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo dejal, da bo njegov zid na meji z Mehiko težje preplezati kot Mount Everest v Himalaji, ni pa se še izjasnil, ali bo podprl dogovor o financiranju vlade in mejni varnosti ali pa bo ponovno zaprl mejo.

 

V sredo je izjavil, da ni zadovoljen z dogovorom, kongresni republikanci pa zagotavljajo, da ga bo podprl, ker si niti najmanj ne želijo še ene polomije z zaprtjem vlade. Nekaj upanja na uspeh je ponudila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ko je izpostavila, da so demokrati trdili, da za zid ne dajo nič ali največ dolar, sedaj pa so privolili v skoraj 1,4 milijarde za železne pregrade na meji.

Omenjena vsota je za okrog 200 milijonov dolarja nižja, kot bi jo dobil Trump decembra lani, če ne bo poslušal desnih aktivistov, ki so ga prepričali, da je prekinil financiranje lastne vlade, in to potem, ko je že napovedal, da bo dogovor sprejel.

Kongres mora do petka potrditi, Trump pa podpisati zakon o proračunskem financiranju vlade do konca septembra, sicer sledi novo delno zaprtje vlade, ki je začasno prekinilo plače za 800.000 javnih uslužbencev. Ti so plače dobili za nazaj s posebnim zakonom, na cedilu pa so pustili več sto tisoč pogodbenikov. Kongresni dogovor tudi zanje predvideva plačilo za nazaj, vendar pa sedaj posega vmes Trump, ki pravi, da jim noče plačati.

Demokrati ga opozarjajo, da zvezna vlada niso njegova podjetja, ki so imela navado izogibati se plačilom za opravljeno delo, komiki pa imajo največ opravka z opozarjanjem na to, da je “mojster pogajanj” po mesecu dni zaprtja lastne vlade “zmagal” s tem, da je za zid, ki ne bo zid, dobil 200 milijonov manj, kot bi jih dobil brez političnega cirkusa.

Kongresni pogajalci so se dogovorili o 330 milijardah dolarjev porabe do konca septembra za devet kabinetnih agencij, ki še niso imele potrjenega proračuna za letos, med njimi ministrstva za trgovino, kmetijstvo, zunanje zadeve in domovinsko varnost. Podrobnosti še vedno niso znane, kar je posledica tega, da nihče več nikomur ne zaupa in vsi pazijo, da ne bi s prehitro objavo povzročili upora v svojih bazah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine