15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Trump za nov vrh s Kimom po kongresnih volitvah

Ameriški predsednik Donald Trump bi se na novem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom sestal šele po novembrskih kongresnih volitvah. Kot je dejal novinarjem na letu iz Washingtona v Iowo, je trenutno preveč zaposlen s predvolilno kampanjo, da bi se posvetil temu vrhu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Sicer so pogovori glede organizacije novega vrha napredovali, je še povedal Trump. Minuli konec tedna je bil v Pjongjangu ameriški državni sekretar Mike Pompeo in ena od glavnih tem pogovorov je bila tudi pripravljanje novega vrha Trump – Kim.

Kot je povedal Trump, so se že dogovorili za tri do štiri možne lokacije vrha. Po njegovih besedah pa “verjetno” ne bo šlo znova za Singapur, kjer sta se junija srečala prvič.

Namignil pa je, da bi bilo možno, da bi Kima gostil celo na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, kjer je že gostil japonskega premierja Shinza Abeja in kitajskega voditelja Xi Jinpinga. “Mislim, da bi bilo to dobro, ampak bomo videli,” je odgovoril na novinarsko vprašanje glede te možnosti.

Možno pa bi bilo tudi srečanje “na njihovi zemlji”, je še dejal Trump.

Zatrdil je še, da datum vrha “ne bo daleč stran”, vendar pa zagotovo ne pred kongresnimi volitvami, ki bodo 6. novembra.

Sicer je ameriški predsednik ocenil, da so v pogovorih doslej že naredili “izjemen napredek”. Pri tem je izpostavil, da Severna Koreja letos ni izvedla nobenega jedrskega poskusa, ZDA pa so dobile tudi posmrtne ostanke ameriških vojakov, ubitih med korejsko vojno.

“Ni jedrskih poskusov, ni raket in imava zelo dobre odnose s predsednikom Kimom, kar je zelo pomembno,” je dejal Trump. “Všeč mi je, jaz pa njemu, odnos je dober,” je še dodal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine