11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Trump v Iraku obiskal ameriške vojake in pojasnil odločitev za umik ZDA iz Sirije

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo med nenapovedanim obiskom pri ameriških vojakih v Iraku znova branil svojo odločitev o umiku ZDA iz Sirije. Ponovil je, da ZDA ne morejo biti še naprej policist sveta in da želijo zaščititi svojo državo. To je bil njegov prvi obisk pri ameriških vojakih na tujem od nastopa položaja januarja 2017.

 

Dejal je, da je skrajna skupina Islamska država v Siriji “skoraj poražena” ter da je mogoče oporišča v Iraku še vedno uporabiti za morebitni napad na Islamsko državo v sosednji Siriji. Zagotovil pa je, da ne namerava umakniti enot iz Iraka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ocenil je, da je ameriška vojska “razpršena po vsem svetu”. “Smo v državah, za katere večina ljudi še nikoli ni slišala. Iskreno, to je smešno,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dodal je, da sta Turčija in Savdska Arabija pripravljeni odigrati vojaško in finančno vlogo v Siriji ter da se bodo ZDA morda “tja vrnile in pomagale”.

Med nekajurnim obiskom se je srečal z okoli sto pripadniki specialnih enot in ločeno s poveljniki.

Predvideno srečanje z iraškim premierjem Adilom Abdulom Mahdijem pa je bilo odpovedano, slišala sta se po telefonu. Trump je iraškega premierja povabil na obisk v Washington, kar je ta sprejel, je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Dodala je, da se voditelja nista srečala zaradi varnostnih razlogov, iz urada iraškega premierja pa so po navedbah Al Jazeere sporočili, da se nista mogla dogovoriti o poteku srečanja. Dodali so še, da so ZDA iraške oblasti vnaprej obvestile o Trumpovem obisku.

Nekateri iraški poslanci so zahtevali sklic izredne seje parlamenta, ker da je Trump z obiskom kršil iraško suverenost, navaja Al Jazeera. “Trump bi moral vedeti, kje so meje, ameriška zasedba Iraka je končana,” je dejal Sabah al Sadi, vodja parlamentarne skupine Islah, ki nasprotuje vojaški navzočnosti ZDA v državi.

Trump je s pravo damo Melanio obiskal ameriške vojake v letalskem oporišču zahodno od Bagdada.

To je bil njegov prvi obisk pri ameriških vojakih na tujem, odkar je januarja 2017 postal predsednik ZDA in s tem vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil. Obiski predsednikov pri vojakih na vojnih območjih v tujini so tradicija od terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001 in Trump je bil deležen kritik, ker doslej tega ni storil. Trumpovi predhodniki pa ob tem, da so pogosteje obiskovali vojake na vojnih območjih v tujini, običajno prve dame niso vzeli s seboj.

Vojake v Iraku je obiskal v času kopičenja težav doma, vključno z delnim zaprtjem vlade zaradi njegove zahteve po petih milijardah dolarjev za gradnjo zidu z Mehiko.

V Iraku je namrščenih še okoli 5000 ameriških vojakov 15 let zatem, ko so ZDA vodile invazijo na Irak. Od začetka vojne je bilo v spopadih ubitih 3490 ameriških vojakov.

Po odhodu iz Iraka se je Trump na poti v ZDA še za slabo uro ustavil v Ramsteinu v Nemčiji pri tam nameščenih ameriških vojakih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine