10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Trump prve pogovore s Putinom označil za zelo dober začetek

Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta v Helsinkih končala pogovore na štiri oči, ki so trajali dve uri, pol ure dlje, kot je bilo predvideno. Vrh se nadaljuje s pogovori delegacij pod vodstvom predsednikov. Trump je prve pogovore z ruskim kolegom označil za “zelo dober začetek”.

Prvi vrh voditelj velesil se je začel s približno enourno zamudo. Trump je ob začetku izpostavil pomen dobrih odnosov z Rusijo, Putin pa je napovedal, da bosta govorila o dvostranskih odnosih in o kriznih žariščih v svetu, poroča STA.

Putin, ki je znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti. V predsedniško palačo v središču finske prestolnice pa je prispel okoli 30 minut pozneje, kot je bilo sprva predvideno.

A ko je ruski predsednik naposled prišel na prizorišče srečanja, tam ni bilo njegovega ameriškega kolega. Trump je namreč čakal v svojem hotelu, v predsedniško palačo pa se je odpravil potem, ko je Putin že prispel tja.

Ob začetku pogovorov je Trump izpostavil pomen dobrih ameriško-ruskih odnosov. “Mislim, da imava odlično priložnost, saj se državi, iskreno povedano, v zadnjih letih nista najbolje razumeli,” je dejal in izrazil upanje na “izvrstne odnose”. “Čas je, da podrobno govoriva o naših dvostranskih odnosih ter o bolečih točkah v svetu. Teh je zelo veliko,” je ob začetku srečanja pred novinarji poudaril Putin.

Trump je še napovedal, da se bosta danes pogovarjala o številnih temah, “od trgovine, obrambe in jedrskega orožja, do Kitajske”. “Svet želi, da se dobro razumemo. Gre za dve jedrski velesili. Imamo 90 odstotkov vsega jedrskega orožja, kar ni dobro, slabo je,” je še poudaril ameriški predsednik.

Vrh, ki ga številni označujejo za zgodovinskega, poteka v času, ko so odnosi med Moskvo in Washingtonom na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. To je nekaj ur pred srečanjem izpostavil tudi Trump.

“Naši odnosi z Rusijo nikoli niso bili slabši po zaslugi več let ameriške neumnosti in zdaj zaradi prirejenega lova na čarovnice,” je zapisal ameriški predsednik na družabnem omrežju Twitter, pri čemer je mislil na posebno ameriško preiskavo o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Zadnje novice

Sorodne vsebine