12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Trump pred srečanjem s Kimom: Pjongjang bi bil lahko brez jedrskega orožja gospodarska velesila

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da bi lahko Severna Koreja postala ena od svetovnih velikih gospodarskih sil, če bi se popolnoma odrekla jedrskemu orožju. Ob tem je pred odhodom na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom pohvalil Kitajsko in Rusijo, ki sta ohranili sankcije proti Severni Koreji.

 

“Voditelj Kim se zaveda, mogoče bolje kot kdorkoli drug, da bi lahko njegova država brez jedrskega orožja hitro postala ena od velikih svetovnih gospodarskih sil. Zaradi njene lokacije in ljudi (ter njega) ima več potenciala za hitro rast kot katerikoli druga država,” je zapisal Trump.

Pred odhodom v Vietnam v ponedeljek je Trump še pohvalil Rusijo in Kitajsko, da sta vztrajali pri sankcijah, hkrati pa ohranili odličen odnos s Kimom.

Dodal je, da skupaj s Kimom pričakujeta, da “bosta nadaljevala napredek, ki sta ga dosegla na prvem vrhu v Singapurju. Denuklearizacija?”

Medtem je državni sekretar Mike Pompeo v pogovoru za CNN izrazil pričakovanje Washingtona, da bo Severna Koreja na vrhu pokazala viden korak proti jedrski razorožitvi. ZDA namreč Severno Korejo še vedno razumejo kot jedrsko grožnjo in zato bodo sankcije ostale v veljavi do razorožitve, je dodal.

Je pa državni sekretar nakazal možnost, da bi lahko ZDA ponudile gospodarsko pomoč, če bo viden napredek. ZDA so namreč pripravljene Pjongjangu podati varnostna zagotovila in pomagati pri gospodarski rasti, povzema izjave nemška tiskovna agencija dpa.

Voditelja se bosta na drugem vrhu sestala v sredo in četrtek. Prvič sta se sestala 12. junija lani v Singapurju, ko se je Kim zavezal denuklearizaciji Korejskega polotoka v zameno za ameriška varnostna zagotovila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine