10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Trump napoveduje skorajšnji konec kalifata Islamske države

Ameriški predsednik Donald Trump je danes napovedal, da bodo ZDA v prihodnjih 24 urah razglasile konec “kalifata” skrajne skupine Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Imamo veliko pomembnih napovedi glede Sirije in našega uspeha pri izkoreninjanju kalifata, ki bo razglašen v 24 urah,” je povedal Trump novinarjem pred Belo hišo.

Sirske demokratične sile, ki jih podpirajo ZDA, so septembra lani začele ofenzivo, katere namen je pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v provinci Deir Ezor na vzhodu Sirije. Zdaj pa je nekaj sto preživelih borcev IS stisnjenih na približno enem kvadratnem kilometru.

IS ima sicer več tisoč borcev in tudi speče celice po različnih državah, kvadratni kilometer v Deir Ezorju pa je zadnji košček kalifata, ki ga je skupina leta 2014 razglasila v Siriji in Iraku.

Že konec lanskega leta je Trump razglasil, da je IS v Siriji že skoraj docela poražena, in napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov, ki se skupaj s kurdskimi borci borijo proti teroristom v Siriji.

Predsednik ZDA je danes še zatrdil, da je “ustavil smrt treh milijonov ljudi” v provinci Idlib na severozahodu Sirije, ki jo nadzorujejo sirski uporniki, tam pa so tudi številni z Al Kaido povezani džihadisti. Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada in ruske sile so namreč lani grozile, da bodo napadle to območje, a ga po njegovem mnenju niso, ker je rekel, naj tega raje ne storijo.

“Delamo veliko dobrega. Ta administracija dela izjemno delo, ne priznajo pa nam zaslug za to,” je še poudaril po poročanju AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine