6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Trump na mejo z Mehiko pošilja med 2000 in 4000 pripadnikov nacionalne garde

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek napovedal, da bo na mejo z Mehiko poslal med 2000 in 4000 pripadnikov nacionalne garde. Dejal je še, da bo večina na območju ostala, dokler na meji ne bo zgrajen zid, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zid na meji z Mehiko je bila ena glavnih Trumpovih predvolilnih obljub, a ameriški predsednik ima težave najti denar za gradnjo. Pred volitvami je sicer napovedoval, da bi gradnjo zidu plačala Mehika.

Trump je v sredo podpisal odlok o napotitvi pripadnikov nacionalne garde za pomoč obmejni policiji na južni meji ZDA. Kot piše v odloku, bo nacionalna garda na meji pomagala ustaviti pretok mamil, kriminalcev in nezakonitih migrantov v ZDA.

Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je pred tem dejala, da pripadniki nacionalne garde ne bodo aretirali ilegalnih migrantov, temveč bodo služili le kot podpora enotam obmejne policije.

Nacionalna garda ima pripadnike v vseh 50 ameriških zveznih državah, običajno pa posreduje ob požarih, poplavah, drugih naravnih nesrečah ali izgredih.

Tokrat sicer ni prvič, da ameriški predsednik na mejo pošilja nacionalno gardo v podporo obmejni policiji. Trumpov predhodnik Barack Obama je maja 2010 na mejo z Mehiko poslal kakih 1200 pripadnikov nacionalne garde, nekdanji predsednik George Bush mlajši pa 6000.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine