17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Trump: Maroko in Izrael z dogovorom o vzpostavitvi diplomatskih odnosov

Predsednik ZDA Donald Trump je danes sporočil, da sta se Maroko in Izrael dogovorila za vzpostavitev polnih diplomatskih odnosov. Gre za zgodovinski preboj za mir na Bližnjem vzhodu, je tvitnil. Vzpostavitev diplomatskih odnosov je potrdil tudi Maroko, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal skorajšnje direktne lete med državama.

 

Maroko je četrta arabska država, ki se je v zadnjem času dogovorila z Izraelom za normalizacijo odnosov – pred njim so to storili Združeni arabski emirati, Bahrajn in Sudan.

Bela hiša je sporočila, da se je Trump po telefonu pogovarjal z maroškim kraljem Mohamedom VI., ki je privolil v ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov med Marokom in Izraelom.

To je danes potrdil tudi Maroko, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelski premier Netanjahu je pozdravil normalizacijo odnosov, ki jo je označil za zgodovinsko, ter napovedal skorajšnje direktne lete med državama. V televizijskem nagovoru se je tudi zahvalil maroškemu kralju.

Izrael in Maroko sta po začetku mirovnega procesa med Izraelom in Palestinci že leta 1994 naredila prve korake k normalizaciji odnosov. Vzpostavila sta urada za zvezo in poglobila tudi gospodarske odnose. Po izbruhu drugega palestinskega upora, intifade, je Maroko za 20 let znova zamrznil odnose z Izraelom. A kljub temu je do izbruha pandemije covida-19 Maroko vsako leto obiskalo na tisoče izraelskih turistov.

Trump je na Twitterju danes tudi naznanil, da je podpisal odlok, ki priznava suverenost Maroka nad Zahodno Saharo. “Resen, verodostojen in realističen predlog Maroka glede avtonomije je edina podlaga za pravično in trajno rešitev za mir in blaginjo,” je še tvitnil ameriški predsednik.

Maroko je odločitev ZDA o priznanju njegove suverenosti nad Zahodno Saharo danes označil za zgodovinsko.

Zahodna Sahara je redko poseljeno ozemlje v Severni Afriki, ki je bilo do leta 1975 španska kolonija. Nadzor nad njo si lastita tako Kraljevina Maroko kot tudi gibanje za neodvisnost Fronta Polisario. Maroške oblasti so pripravljene Zahodni Sahari priznati avtonomijo, ne pa tudi neodvisnosti.

Administracija odhajajočega ameriškega predsednika je posredovala za sklenitev dogovorov o normalizaciji odnosov z Izraelom. T. i. “Abrahamove dogovore” Trump označuje za velik uspeh svoje zunanje politike.

Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner je danes dejal, da je le še vprašanje časa, kdaj bo dogovor o normalizaciji odnosov sklenjen tudi med Savdsko Arabijo in Izraelom. “Neizogibno je, da se Savdska Arabija in Izrael zbližata in normalizirata odnose, a o časovnem okviru se je še treba dogovoriti,” je dejal novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Savdska Arabija je sicer doslej javno sporočala, da ostaja pri dosedanjem, več desetletij starem stališču Arabske lige, da ne bo normalizirala odnosov z judovsko državo, dokler ta ne bo rešila konflikta s Palestinci. Izraelski premier Netanjahu je medtem od avgusta dalje sporočal, da se z več arabskimi državami pogovarja o normalizaciji odnosov. Že leta sicer poteka tiha diplomacija med Izraelom in arabskimi sosedami zaradi skupnega sovražnika, ki ga vidijo v Iranu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine