23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Trump in Macron na državniški večerji nazdravila prijateljstvu med ZDA in Francijo

Ameriški in francoski predsednik Donald Trump in Emmanuel Macron sta v torek zvečer v Beli hiši pred okrog 120 izbranimi gosti na prvi državniški večerji Trumpove vlade nazdravila globokemu in nezlomljivemu prijateljstvu med državama, Trump pa se je posebej zahvalil še svoji ženi Melanii, ki je bila odgovorna za organizacijo večerje.

 

Trump je nazdravil nadaljevanju toplih odnosov med državama in poglobitvi prijateljstva. Melanio Trump, ki je prišla na večerjo v srebrni Chanelovi obleki, je označil za absolutno izjemno prvo damo Amerike, ki je ustvarila večer, ki ga bodo vsi cenili in si ga zapomnili.

Macron, ki ga je spremljala prva dama Francije Brigitte, se je zahvalil za čast, da je prvi tuji voditelj, ki mu je Trump omogočil državniški obisk, in je prav tako omenil trdno prijateljstvo med državama. Kot tudi med predsednikoma, ki vesta drug za drugega, da noben zlahka ne spremeni stališča, vendar sta se sposobna poslušati in bosta sodelovala.

Vsaj na tej besedni ravni se lahko Macron pohvali z delnim uspehom, saj je Trump dovolil, da morda ne bo uničil jedrskega sporazuma iz leta 2015 med Iranom in velikimi silami, po katerem je Teheran v zameno za odpravo sankcij privolil v odstop od jedrskega programa do leta 2025.

Trump je čez dan ponavljal, da je sporazum katastrofa in je nekajkrat zagrozil Iranu, da bo plačal hudo ceno, če si bo drznil groziti ZDA. Na koncu skupne novinarske konference pa je dovolil možnost večjega dogovora z Iranom ali pa tudi ne.

Trump mora 12. maja ponovno odločiti, ali bo obdržal ZDA pri tem sporazumu. Evropski zavezniki ga pozivajo, naj to stori, in Macron mu je predlagal, da obstoječi sporazum dopolnijo z novim, ki bo zadeval iranski raketni program in dejavnosti v regiji, ki jih ZDA opredeljujejo kot škodljive.

Kaj bolj konkretnega se ni rodilo, kot se tudi ni glede nadaljevanja ameriške vpletenosti v Siriji in Trumpove zamisli o novih carinah na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Macron ima danes na sporedu govor pred obema domovoma ameriškega kongresa.

Državniški obisk 40-letnega Macrona pri 71-letnemu Trumpu je kljub temu potekal v prijateljskem vzdušju in voditelja sta se nenehno trepljala po hrbtu, poljubljala na lica, si laskala in Trump je Macronu celo frcnil s suknjiča sled prhljaja z besedami, da kolega dela popolnega.

Njuno prijateljevanje je bilo toplejše kot odnos z lastno ženo, saj so kamere ponovno opazile, da ga je zavrnila, ko jo je hotel prijeti za roko.

Državniška večerja je bila veličastna, vendar po številu udeležencev v primerjavi s prejšnjimi precej skromna. Barack Obama je imel na svoji prvi državniški večerji 330 gostov, Melania in Donald pa sta povabila skupaj 123, kamor nista všteta oba predsedniška para.

Demokratov ni bilo, nekdanji državni sekretar ZDA 94-letni Henry Kissinger se je spotaknil, ravno ko je šel mimo novinarjev, prišla je izvršna direktorica IMF Christine Lagarde, oče Fox News Rupert Murdoch, člani Trumpove vlade, nekaj republikancev in predsednik vrhovnega sodišča John Roberts ter dva dobitnika zlate olimpijske medalje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine