11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Trump in Kim na zgodovinskem vrhu dosegla dogovor

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta danes na zgodovinskem vrhu v Singapurju podpisala dogovor, ki predvideva vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Trump je ob tem dejal, da se bo proces denuklearizacije Korejskega polotoka začel zelo kmalu.

“Srečanje je bilo boljše, kot bi kdor koli lahko pričakoval. Vrhunsko,” je že takoj po delovnem kosilu sporočil Trump. Voditelja sta se na tem zgodovinskem srečanju skoraj 40 minut pogovarjala na štiri oči, pozsneje so se pogovorom pridružili še svetovalci in pogajalci.

Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. “Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule,” je dejal Kim. Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan. Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, a ni pričakovati, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: “Ta proces bomo začeli zelo kmalu.”  Severnokorejski predsednik pa je dejal: “Podpisali bomo ta zgodovinski sporazum. Svet bo videl veliko spremembo. Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj.” 
Trump je še dejal, da je “absolutno” pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. “Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala,” je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine