22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Trump in Duda napovedala sporazum o obrambnem sodelovanju

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši sprejel poljskega kolega Andrzeja Dudo, s katerim sta napovedala skorajšnji podpis sporazuma o obrambnem sodelovanju. Trump je tudi omenil, da bo vojsko, ki jo namerava umakniti iz Nemčije, najverjetneje preselil na Poljsko. 

 

Dudo je doletela čast, da je prvi voditelj države, ki je obiskal Belo hišo od marca letos, ko je v ZDA izbruhnila pandemija koronavirusa. To mu bo morda malce pomagalo na volitvah, ki jih imajo Poljaki v nedeljo.

Trump in Duda sta se doslej srečala že najmanj petkrat. Od tega je bil Poljak v Beli hiši sedaj že skupaj trikrat. Na kritike, da konservativnemu zavezniku z obiskom pomaga pred volitvami, je Trump odvrnil, da Duda ne potrebuje nobene pomoči za zmago.

Trump je novinarsko konferenco izkoristil za kritike članic zveze Nato, ki ne namenjajo dovolj sredstev za svoje obrambne proračune in kupujejo ruski plin, najbolj pa si je spet privoščil Nemčijo. Trump je dejal, da bo sporazum o obrambnem sodelovanju s Poljsko, ki predvideva več ameriških vojakov na Poljskem za protiutež ruskemu vplivu, poslal močno sporočilo Rusiji.

“Zmanjšali bomo naše sile v Nemčiji. Nekateri bodo prišli domov, drugi bodo šli v druge kraje in Poljska bi bila eden od teh krajev,” je dejal Trump in dodal, da Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za energijo. “Jaz pravim, kaj se to dogaja? Porabljate milijarde dolarjev za Rusijo, mi pa bi vas naj branili pred Rusijo. Mislim, da je to zelo slabo,” je dejal.

Duda pa je povedal, da obstaja možnost dodatnega povečanja števila ameriških vojakov na Poljskem. Poljski mediji ugibajo, da bi lahko Poljska dobila med 1000 do 2000 ameriških vojakov. “Ne bi si drznil govoriti predsedniku ZDA, kam naj pošlje svoje vojake. Ne bom pa zanikal, da sem prosil, da naj ne umakne ameriških sil iz Evrope, ker je zame evropska varnost zelo pomembna,” je dejal Duda.

Trump je v začetku meseca napovedal, da bo sedanjih 34.500 ameriških vojakov v Nemčiji zmanjšal na 25.000, kar je potrdil tudi na novinarski konferenci s poljskim predsednikom. Dejal je, da sta z Dudo govorila tudi o gradnji nove jedrske elektrarne na Poljskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine