2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Trump dosegel dogovor za tritedensko obnovo financiranja vlade

Ameriški predsednik Donald Trump je danes sporočil, da je z voditelji v kongresu dosegel dogovor za konec blokade financiranja vlade. Zaenkrat naj bi šlo sicer le za tritedensko obnovo financiranja, medtem pa se bodo pogajali o varnosti na meji, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil Trump.

“Ponosen sem, da lahko sporočim, da smo dosegli dogovor za konec blokade zvezne vlade in njeno ponovno odprtje,” je na vrtu pred Belo hišo sporočil Trump.

S tem dogovorom naj bi obnovili financiranje zveznih vladnih uradov in agencij do 15. februarja, vmes pa našli rešitev glede njegovih zahtev o okrepitvi varnosti na ameriški južni meji.

Trump želi predvsem zgraditi zid na meji z Mehiko, ki ga je napovedoval že med predvolilno kampanjo. Ker mu demokrati, ki so z novim letom prevzeli večino v spodnjem domu kongresa, nočejo dati 5,7 milijarde dolarjev za ta zid, za katerega je sicer sam zatrjeval, da ga bo plačala Mehika, je Trump zaustavil financiranje dela okoli 800.000 uslužbencev v ameriških ministrstvih, zveznih uradih in agencijah. Danes teče že 35. dan te blokade.

Kot je povedal Trump, so mu demokratski voditelji v kongresu zagotovili, da so v interesu varnosti ZDA pripravljeni dati na stran strankarske spore. “Verjamem, da bodo to naredili,” je dejal predsednik.

Dodal je še, da bo zaprosil vodjo republikanske večine v senatu Mitcha McConnela, da ta dogovor takoj uvrsti na dnevni red. Dogovor morata namreč potrditi oba domova kongresa; v zgornjem domu, senatu, imajo večino republikanci, v spodnjem, predstavniškem domu pa demokrati.

Po drugi strani pa je zagrozil, da bo ponovno zablokiral delovanje vlade ali pa morda celo razglasil izredne razmere naslednji mesec, če mu kongres ne bo zagotovil denarja za njegov zid na meji z Mehiko.

“Če ne bomo dobili poštenega dogovora od kongresa, se bo vlada 15. februarja bodisi znova ustavila bodisi bom uporabil pooblastila, ki jih imam po zakonih in ustavi ZDA, da odgovorim na to izredno zadevo,” je še dejal ameriški predsednik.

V primeru, da razglasi izredne razmere na ameriški južni meji, bi lahko svoj, za mnoge sporni projekt financiral brez odobritve kongresa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine