12.9 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Trump ameriško gospodarstvo dviguje v nebo, število služb strmo narašča!

Številke govorijo same zase, in sicer da ameriški predsednik Donald Trump izpolnjuje svoje obljube in skrbi za razcvet ameriškega gospodarstva. V mesecu juniju je bilo vnovič mogoče zaslediti trend gibanja navzgor, v okviru katerega je nastalo 213.000 novih delovnih mest, medtem ko je stopnja nezaposlenosti v Latinski Ameriki padla na drugo rekordno nizko stopnjo. Pol leta po reformi nižanja davkov in debirokratizaciji je nezaposlenost na rekordno nizki, 4-odstotni ravni, občutno manj je brezposelnosti med temnopoltimi in Latinskoameričani. 

Poročilo o delovnih mestih iz meseca junija kaže, da gre za še en dober mesec. Iz tega razloga Trump med Američani uživa podporo na področju ekonomskih politik, namreč – več kot polovica javnosti podpira njegovo delo na ekonomskem področju. Zelo spodbuden pa je tudi podatek, da je v mesecu maju indeks nevladne poslovne zveze Nacionalne federacije neodvisnega poslovanja (National Federation of Independent Business) narasel na drugo najvišjo raven v 45-letni zgodovini raziskovanja.

Zaposlitev v nekmetijskem sektorju se je junija povečala za 213.000 služb, kar je prekosilo predhodna predvidevanja. S tem je število služb, ustvarjenih v času Donalda Trumpa, naraslo na 3,2 milijona. Izjemno optimističen je podatek, da se odpira več novih služb, kot je na voljo delovne sile. Stopnja brezposelnosti za latinskoameriške državljane se je v juniju znižala za 4,6 odstotka, kar je manj, kot je znašal prejšnji rekord v višini 4,8 odstotka iz oktobra 2006.

Pregled ustvarjanja služb v zadnjih mesecih (Vir: Bureau of Labor Statistics)

junij: 213.000 služb 

maj: 244.000 služb 

april: 175.000 služb 

marec: 155.000 služb 

februar: 324.000 služb

januar: 176.000 služb

december: 175.000 služb

november: 216.000 služb

oktober: 271.000 služb

65 odstotkov Američanov navaja, da je napočil pravi čas, da si najdejo kakovostno službo. Gre za najvišji odstotek v 17-letni zgodovini spremljanja področja zaposlovanja. 45 odstotkov Američanov je prepričanih, da je gospodarstvo v dobrem ali odličnem stanju, kar predstavlja najboljši rezultat v zadnjih desetih letih. Zgolj 43 odstotkov področje označuje kot povprečno ali slabo, kar predstavlja najnižji odstotek v zgodovini raziskave. Pozitivni pogled na gospodarstvo se je od volitev povečal za 20 odstotnih točk. Prvič doslej pa se je zgodilo, da je odstotek Američanov, ki področje ekonomije ocenjujejo kot odlično, presegel odstotek tistih, ki ga označujejo kot slabo.

N. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine