1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Trdijo, da v Mehiki je več ruskih vohunov kot v kateri koli drugi državi

Piše: Damian Ahlin

Ruska vojaška vohunska agencija (GRU) ima v Mehiki trenutno več obveščevalcev kot v kateri koli drugi državi na svetu, njen glavni cilj pa je vplivati na odločitve ZDA. Tako je v četrtek opozoril vodja severnega poveljstva ZDA Glen VanHerck. General je to izjavil na zasedanju senatnega odbora za oborožene sile, kjer je dodal, da si Kremelj prizadeva za dostop do ZDA iz sosednje države.

Te informacije so se pojavile skoraj hkrati s trditvami ameriškega veleposlanika Kena Salazarja, potem ko je v sredo v poslanski zbornici potekal dogodek ob odprtju skupine prijateljstva med Mehiko in Rusijo, ki so se ga udeležili tudi kremeljski diplomati, le mesec dni po začetku invazije na Ukrajino.

Solidarni moramo biti z Ukrajino in Rusijo, je Salazar dejal v kongresu.

VanHerck se je v Washingtonu osredotočil na delovanje Moskve iz Mehike, kjer ima Rusija eno največjih veleposlaništev v Latinski Ameriki.

Trenutno je največ osebja GRU na svetu v Mehiki. Gre za ruske obveščevalce. Vojaški častnik je želel jasno povedati, da ti agenti iščejo vsako priložnost, s katero bi lahko vplivali na Združene države. General s štirimi zvezdicami je odgovarjal na vprašanja senatorjev Odbora za oborožene sile.

Septembra lani je VanHerck dejal, da Rusija predstavlja največjo nevarnost za Združene države. Rusija je največja vojaška grožnja moji državi. To ni Kitajska, ampak Rusija,” je dejal VanHerck, za katerega je Kitajska dolgoročna grožnja, vendar ima Rusija večjo vojaško moč.

Ruski centralni obveščevalni oddelek, znan tudi kot GRU, je bil v zadnjih letih povezan z nekaterimi najbolj spornimi dejanji, ki jih Zahod pripisuje Rusiji, in ima v tujini lastne brigade posebnih sil. Organizacija, ki je del oboroženih sil Ruske federacije in nekdanje Sovjetske zveze, je skupaj z drugimi agencijami, ki so nasledile KGB, ena od več skupin, pooblaščenih za vohunjenje za rusko vlado.

Vodja severnega poveljstva ZDA meni, da lahko ruski ali kitajski vohuni zaradi nestabilnosti, ki so jo v Mehiki povzročili narkokarteli, zlahka ogrozijo nacionalno varnost ZDA.

GRU je bila ustanovljena leta 1918 po ukazu revolucionarnega vojaškega sveta Rdeče armade pod vodstvom Leona Trockega, njen prvotni namen pa je bil usklajevanje delovanja vojaških obveščevalnih služb, vendar je bil njen obstoj več desetletij neznan tujim tajnim službam. Agencija je preživela razpad Sovjetske zveze leta 1991. Število agentov, ki jih ima GRU na plačilni listi, ni znano, med drugim pa je obtožena vmešavanja v predsedniške volitve, na katerih je leta 2016 zmagal Donald Trump, poskusa državnega udara v Črni gori, kibernetskih napadov na Svetovno protidopinško agencijo in zastrupitve bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala v Združenem kraljestvu leta 2018.

Vir: elpais.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine