11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Transspolnost nam po novem kot normalno vsiljuje prenovljen katalog bolezni, ki ga je pripravila WHO

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj objavila prenovljen katalog 55.000 bolezni, poškodb in vzrokov smrti, v katerem transspolnost ni več uvrščena med duševne bolezni. Novi katalog še ni odobren s strani članic Združenih narodov.

Transseksualci se identificirajo s spolom, ki ni njihov biološki, oz. čutijo, da so se rodili v napačnem telesu. Ta t. i. spolna neskladnost je bila v dosedanjem katalogu WHO uvrščena med duševne, vedenjske oz. nevrorazvojne motnje, svetovna organizacija pa jo je v katalog uvrstila med stanja, povezana s spolnim zdravjem.

Po definiciji WHO je spolna neskladnost vztrajna neskladnost med spolom, katerega se posameznik čuti, in tistim, ki mu je bil dodeljen.

WHO je tokrat prvič po 90. letih minulega stoletja prenovil katalog bolezni, poškodb in vzrokov smrti, novi dokument pa vsebuje več novih poglavij. Med njimi je tudi poglavje o spolnem zdravju.

Sayova je komentirala, da bo novi katalog z novimi poglavji po prepričanju WHO zmanjšal stigmo in pomagal k boljšemu sprejetju transspolnih posameznikov v družbi. Pojasnila je, da katalog uporabljajo zdravniki in zdravstvene zavarovalnice, to pa bi lahko po njenem mnenju celo povečalo dostopnost transspolnih ljudi do zdravstvene oskrbe.

S seznama duševnih bolezni sta transspolnost že zbrisali Francija in Danska. Sayeva zato misli, da bo tudi rekategorizacija transspolnosti v katalogu WHO zlahka pridobila podporo, čeprav v številnih delih sveta transseksualcev ne sprejemajo.

Prenovljeni katalog WHO vsebuje tudi novo poglavje o tradicionalni medicini, ki se je doslej ni omenjalo, čeprav si po svetu z njo pomaga na milijone ljudi. V njem je tudi razdelek o videoigrah, ki prepoznava motnjo igranja teh iger kot patološko stanje, ki lahko človeka zasvoji prav tako kot kokain.

Novi katalog bodo članicam ZN v potrditev predložili na naslednji svetovni zdravstveni skupščini v Ženevi maja prihodnje leto. Če ga bodo sprejele, bo v veljavo stopil s 1. januarjem 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine