10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Tigr Primorske Pahorju predlaga posredovanje v Rimu glede shoda neofašistov v Trstu

Člani društva Tigr Primorske so v zvezi s shodom neofašističnega gibanja CasaPound v Trstu, napovedanim za soboto, pisali predsedniku republike Borutu Pahorju in mu predlagali, naj italijanskega predsednika Sergia Mattarello opozori na nevarnost podžiganja sovraštva. Ukrepanje pričakujejo tudi od slovenske diplomacije.

Kot je društvo v sredo še zapisalo v izjavi za javnost, pričakujejo, da bodo predstavniki Slovenije v Bruslju, Rimu in Trstu sporočili italijanskim oblastem in demokratični javnosti v Evropi, da shod neofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope.

V društvu so prepričani, da bi pristojne oblasti v Italiji na podlagi ustave in zakonov, ki prepovedujejo obujanje fašistične stranke, morale preklicati dovoljenje za shod gibanja CasaPound.

Stranka SMC pa je v današnjem sporočilu za javnost shod neofašistov v Trstu označila za dogodek, ki ga ne ne bi smelo biti, saj zagovarja neevropske vrednote in slavi ideologijo, ki je v prejšnjem stoletju privedla do zločinov in tragedij.

“Stota obletnica konca prve svetovne vojne naj bo poziv k miru, sožitju in sočutju, ne pa povod za ponovno poveličevanje srhljivih in nevarnih idej,” so še zapisali v SMC. Ob tem so izrazili obžalovanje ob odločitvi tržaških oblasti, ki shoda kljub številnim pozivom niso prepovedale, ter podprli vse, ki v Trstu predstavljajo branike demokracije, človekovih vrednot in miru.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound shod pripravlja ob stoti obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi. Oblasti shoda kljub številnim pozivom organizacij, združenj, sindikatov, šol in posameznikov niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Da si pred dogajanjem v Trstu ne gre zatiskati oči, so pred dnevi opozorili tudi v eni od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenski
kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljena do take mere, da je dogajanje težko prezreti, CasaPound pa ni osamljen pojav.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo sočasno organiziralo svoj pohod po Trstu. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in drugi. Pričakujejo, da se jih bo udeležilo več tisoč ljudi.

Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so organizatorjem odobrile ločeni trasi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine