21.8 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

The Guardian: Očitno sta bila v Sloveniji aretirana ruska vohuna prava profesionalca

Piše: G. K. (Nova24tv.si)

Aretacija ruskih vohunov v Ljubljani je že pred časom odpirala številna vprašanja. Kako sta prišla v Slovenijo, kaj sta tukaj počela, kaj sta izpovedala oblastem. Na nekatera vprašanja sedaj odgovarja The Guardian, katerega novinar ugotavlja, da je Slovenija v tem primeru le del veliko večje igre. Zahodni diplomati naj bi se pogajali z Moskvo o zamenjavi ujetnikov, ujeta vohuna, ki sta priprta v Sloveniji, pa naj bi ste izkazala za resnična profesionalca. 

“Vse sprejemata stoično. Očitno je, da sta profesionalca, ampak ne govorita (s slovenskimi oblastmi op. a.),” je povedal vir in dodal, da v tem trenutku potekajo pogajanja na visoki diplomatski ravni. “Sedaj bomo videli, kako zelo pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je sedaj igra; jasno je, da je Slovenija tukaj samo posredi,” je še dodal.

Sosedi ruskih vohunov komaj verjamejo, da bi lahko aretiran par delal za ruske obveščevalne službe. Vohune so si očitno predstavljali kot nekakšne filmske like, ki že na prvi pogled oddajajo nenavadne vibracije, vse prej kot pa omenjeni par, ki sta se v javnosti predstavljala kot galerista. “Bila je siva miška, ne verjamem, da bi lahko bila vohunka,” je osebo, ki se je predstavljala kot Maria Mayer, opisal eden od slovenskih umetnikov, ki je z njo sodeloval. Novinar je intervjujal ducat ljudi, ki so v Sloveniji z njimi sodelovali. Prav vsi so par, torej Mario Mayer in Ludwiga Gischa opisali kot “navadna” in “prijazna”. Par je med sabo govoril v španščini, kot tudi njuni otroci, ki jih je bilo pogosto slišati med igro na dvorišču pred hišo.

“Bila je zelo prijazna. dala me je v njeno spletno galerijo, prav tako je razstavljala moje delo v Edinburghu. To je bila zame velika stvar, saj imam redko priložnost razstavljati svoja dela v tujini,” je povedal fotograf, čigar ime hranimo v uredništvu.

Fajonova bo ambasadorja poklicala na zagovor?
Ministrica za zunanje zadeve, ki očitno bolj odkrito komunicira s tujimi mediji kot slovenskimi, je za Guardian potrdila, da omenjena nista argentinska državljana, kot sta se predstavljala, temveč ruske državljana. Ministrica je prav tako potrdila, da so oblasti podaljšale pripor za omenjena in da je bil ruski ambasador že poklican na zagovor. Spomnimo, zunanja ministrica je ob izbruhu afere dejala, da ambasadorja ne namerava poklicati na zagovor, vse dokler slovenska sodišča ne bodo potrdila njune krivde.

Hranila ste ogromne količine denarja 
The Guardian poroča, da je bila policijska in obveščevalna akcija izvrstno izpeljana ter da so policijske enote preplavile ulico, kjer sta stanovala, aretirala par, njune otroke pa odpeljali v socialno skrbstvo. Nato so preiskali še njuno pisarno locirano na Parmovi ulici v Ljubljani, tako vir, kjer so našli ogromne količine denarja. Tega naj bi bilo tako veliko, da so potrebovali ure, preden so ga uspeli prešteti. Denar bi lahko bil uporabljen za podkupovanje ruskih obveščevalcev. Ta naloga pogosto pade na neuradne vohune ali ilegalce, saj so tisti, ki delujejo v okviru ambasade večkrat podvrženi nadzoru.

Neuradni obveščevalci – “ilegalci”
Za razliko od obveščevalcev, ki so v Sloveniji legalno (sicer zavedeni kot diplomatski predstavniki), sta bila omenjena t. i. “ilegalca”. Gre za tip obveščevalcev, ki nimajo nobenih uradnih vezi z Moskvo in živijo življenja s povsem ločenimi identitetami. Najpogosteje niti njihovi otroci ne vedo, da so njihovi starši dejansko Rusi.

Viri z informacijami o dogajanju v zakulisju trdijo, da so v Moskvi kaj hitro priznali, da gre za ruske obveščevalne oficirje. Medtem ko v Sloveniji potekajo priprave na sojenje paru, pa hkrati potekajo pogajanja o njuni potencialni izmenjavi z osebo ali parom, ki pa je trenutno v zaporu v Rusiji. Par, ki je deloval v Sloveniji si naj bi to izbral zaradi šibke obveščevalne skupnosti v Sloveniji. Center njunega delovanja naj bi bil sicer v tujini.

Kmalu po tem, ko je bil par aretiran, so obveščevalci opazili premike drugih suspektnih obveščevalcev, enega v Atenah in drugega v Rio de Janeiru. Grške oblasti verjamejo, da bi lahko šlo za vohune, ki sta iz svojih lokacij zbežala, zaradi strahu, da bi jih vohuna, ki sta bila aretirana v Ljubljani lahko izdala njuno krinko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine