14.6 C
Ljubljana
petek, 27 maja, 2022

Težave z številkami in preganjanja za tiste, ki dvomijo

Piše: Damian Ahlin

Uradni statistični podatki v Turčiji izgubljajo verodostojnost, saj sodstvo preganja tiste, ki poskušajo ovreči uradno zgodbo. 

Gozdarska inženirja Salih Usta in Ahmet Demirtas sta bila nedavno obsojena na dve leti zapora. Njihov zločin je bil, da so nasprotovali uradni pripovedi o tisi v turški provinci Zonguldak, ki jo je lokalna vlada -stranka, ki jo vodi predsednik Recep Tayyip Erdogan– predstavila kot najstarejše drevo na svetu, staro 4112 let. Usta in Demirtas, člana Združenja za raziskovanje gozdarstva in podeželskih problemov, sta ugotovila, da je trditev sumljiva, zato sta vzela vzorec drevesa, kar sta v svoji karieri storila že stokrat, ki ga je analiziral oddelek za botaniko na istanbulski univerzi. Rezultat je bil, da je tisa dejansko stara približno 2000 let. 

Kmalu po tem, ko je bila njuna raziskava objavljena, so ju preganjali, ker sta vzorec odvzela brez dovoljenja, čeprav sta to storila, preden je bilo drevo razglašeno za uradno zaščiteno. Inženirji ne bodo šli v zapor, saj jim je bila kazen zaradi dobrega vedenja med sojenjem znižana na 20 mesecev zapora, vendar bo ta kazen za vedno zapisana v njihovem dosjeju. 

Sedanja politična oblast se je navadila, da se laže in da te laži podprejo tudi drugi. In ko nekdo dokaže, da laže, ga skušajo kaznovati. V zadnjih letih so v Turčiji aretirali ter kazensko obtožili več novinarjev in analitikov ker so podvomili v vladne gospodarske napovedi; predsednik in njegovi skrajno desni zavezniki so obtožili terorizma in zagrozili, da bodo zaprli glavno zdravniško združenje v državi, ker je kritiziralo pomanjkanje preglednosti podatkov kliničnega preskušanja novega turškega cepiva covid-19. 

Lahko bi rekli, da ima Turčija težave s številkami in statističnimi podatki ali vsaj s tistimi, ki so v nasprotju z Erdoganovo vlado, ki si predstavlja realnost po domače. 

Računalniški inženir Güçlu Yaman se ni strinjal s podatki o pandemiji, ki jih je posredovalo ministrstvo za zdravje, zato je začel raziskovati.

 Avgusta 2020 so se zdravniki pritoževali, da so preobremenjeni, vendar je bilo število primerov okuženih  in smrti, o katerih je poročalo ministrstvo, zelo nizko. Veliko je bilo manipulacij za privabljanje turistov, pojasnjuje Yaman.

Iz raziskave mu je uspelo dokazati, da se je umrljivost v Turčiji med pandemijo povečala za 32 %. 

Uradni turški statistični inštitut -TÜIK- je medtem za nedoločen čas odložil objavo letne statistike umrljivosti in drugih demografskih ukrepov, ki bi omogočili izračun dejanske cene pandemije v življenjih. Kljub temu je sam minister za zdravje Fahrettin Koca končno priznal, da je dejansko število smrti zaradi Covida verjetno dvakrat ali celo trikrat višje od uradne številke 84.000, kar Yaman vidi kot potrditev svojih izračunov in zaključi: Upravljanje pandemije je bilo katastrofalno in Turčija je danes ena od držav z najvišjo presežno smrtnostjo na svetu. Da bi prikrili realnost, oblasti skrivajo podatke in nenehno ponavljajo, da smo ena od držav, ki to najbolje obvladuje

Vir: elpais.com

Sorodne vsebine