15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Težave Evergrande ogrožajo kitajsko

Piše: Jože Jan

Dolgovi podjetja Evergrande so ogromni. Kitajska bo morala ravnati zelo previdno, če bo želela poslati sporočilo o nepremišljenem zadolževanju in hkrati zaščititi svoje gospodarstvo.

Občasno se pojavi tako veliko podjetje, da se vlade bojijo, kaj bi se zgodilo z državnim gospodarstvom, če bi podjetje propadlo. Na Kitajskem je tako podjetje Evergrande, ki izstopa kot najbolj zadolžen razvijalec nepremičnin na svetu. Bonitetna agencija Fitch Ratings je sporočila, da Evergrande ni plačal svojih obveznosti. Evergrande trdi, da bo svoj dolg prestrukturiral.

Evergrande je nepremičninski imperij, ki je zgradil milijone stanovanj v stotih mestih po Kitajski. Ima več kot 300 milijard dolarjev dolga in na stotine nedokončanih stanovanjskih blokov. Padec tega velikana bi prizadel ne samo kupce nedokončanih stanovanj in na stotine tisoč zaposlenih, vplival bi tudi na celotno kitajsko gospodarstvo.

Opazovalci sedaj ugibajo, kako bo ukrepala kitajska vlada. Številni vlagatelji so vrsto let posojali denar podjetjem, kot je Evergrande, ker so verjeli, da bo Peking stopil na pomoč, če bi bilo potrebno. Peking je desetletja podpiral in v krizah reševal kitajska podjetja. Toda do sedaj razvijalcem nepremičnin vlada še ni pomagala iz krize. Letos je že enajst razvijalcev prenehalo plačevati svoj dolg.

Kitajska centralna banka je za krizo Evergrandea krivila “lastno slabo upravljanje in nepremišljeno širitev”. Yi Gang, guverner centralne banke, je izjavil, da Evergrande verjetno ne bo prejel finančne pomoči.

Stečaj Evergrandea bi najprej povzročil paniko med vlagatelji in kupci stanovanj, kasneje bi se panika lahko prelila na stanovanjski trg in povzročila tako znižanje cen, da bi škodilo bankam in kitajskemu gospodarstvu. Prav tako bi lahko pretreslo svetovne finančne trge in drugim kitajskim podjetjem otežilo nadaljnjo financiranje.

Chen Zhiwu, profesor financ na univerzi v Hongkongu, je dejal, da bi bankrot Evergrandea lahko sprožil kreditni krč v celotnem gospodarstvu. “Stečaj ne bi bila dobra novica za finančni sistem in za splošno gospodarstvo.”

 

Vir: New York Times, ZDA

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine