-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(TERORIZEM) Več mrtvih v strelskem pohodu na Danskem!

Piše: Ivan Šokić

Danska policija je potrdila, da je bilo v strelskem pohodu v nakupovalnem centru v Kopenhagnu ubitih več ljudi. Osumljenec za strelski pohod naj bi bil “etnični Danec” s psihičnimi težavami.

22-letni strelec je v svojem napadu v trgovskem centru ubil tri ljudi, še štiri pa ranil. Med mrtvimi naj bi bil par 17-letnikov in 47-letni ruski državljan. Po nekaterih virih, naj bi bila 17-letnika fant in punca, po drugih, naj bi šlo za dve dekleti. Med ranjenimi sta dve Danki stari 19 in 40 let ter 50-letnik in 16-letnica iz Švedske, ki so jih v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico. 

Policija je bila o napadu obveščena v nedeljo okoli 17:30. Ko so se zaslišali prvi streli, je po pričevanjih očividcev nakupovalce zajela panika. Nekateri so se iz strahu gnetli na stranišču. Ko so aretirali strelca, je imel pri sebi tako puško kot tudi strelivo.

Po trditvah policijskega načelnika Soerena Thomassena naj bi napadalec trpel za psihičnimi težavami, ni pa nobenih znakov za teroristični motiv. Osumljenec napada bo pred sodnika stopil v ponedeljek.

Za zdaj ni znakov, da bi v strelski pohod bilo vpletenih več napadalcev. Organi pregona so vseeno zaprosili lastnike trgovin v nakupovalnem središču, da shranijo vsakršne posnetke nadzornih kamer.

 “Naša lepa in ponavadi tako varna prestolnica se je v hipu spremenila,” je v odziv na strelski pohod v Kopenhagnu povedala danska premierka Mette Frederiksen.

Danska ima eno od najostrejših zakonodaj o nošenju orožja v Evropi. Do orožnega lista lahko posamezniki pridejo samo za namene lova ali pa športnega streljanja. Ravno tako je prisotno izdatno preverjanje posameznikovega ozadja. Nošenje orožja v javnosti je prepovedano.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine