-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Temne sence nad Ikeo v Franciji: zaradi vohunjenja za zaposlenimi se bodo morali zagovarjati pred sodiščem

Piše: STA

Švedski pohištveni velikan Ikea se je v Franciji zaradi domnevnega vohunjenja za zaposlenimi znašel na zatožni klopi. V Ikei naj bi vzpostavili celoten sistem vohunjenja tako za zaposlenimi kot kandidati za zaposlitev, vanj pa naj bi bili vpleteni zasebni detektivi in tudi policisti.

Poleg Ikee France se bo na sodišču zagovarjalo več fizičnih oseb, predvsem nekdanji zaposleni na izvršnih položajih, ki jim grozi tudi zaporna kazen, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo družbi očita vzpostavitev “sistema vohunjenja” po celotni državi, v sklopu katerega naj bi pridobivali informacije o zasebnem življenju več sto zaposlenih in potencialnih zaposlenih, med drugim naj bi pridobivali informacije glede kriminalnih datotek.

Odkar je novica odjeknila v javnosti, je francoska Ikea odpustila štiri vodilne v družbi, kljub temu pa podjetju s 10.000 zaposlenimi grozi do 3,75 milijona evrov kazni, še poroča AFP.

Na zatožno klop bosta med drugim sedli nekdanji izvršni direktor Ikee France Stefan Vanoverbeke in njegov predhodnik Jean-Louis Baillot. Prav tako so med obtoženimi štirje policisti, ki naj bi delili zaupne informacije.

Obtožnica jih med drugim bremeni nezakonitega zbiranja zasebnih informacij in nezakonitega prejemanja zasebnih informacij. Za nekatera očitana kazniva dejanja je predvidena tudi zaporna kazen do 10 let, še poroča AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine