11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Temelji Trumpova obtožnica na izmišljotinah?

Piše: Tanja Brkić (nova24tv.si)

Velika porota na Manhattnu je odločila, da obtoži nekdanjega predsednika ZDA in republikanskega favorita za prihajajoče volitve 2024, Donalda Trumpa. To je storila na poziv okrožnega tožilca Alvina Bragga, ki je bil doslej znan po tem, da je naredil mesto veliko bolj nevarno, ker ni hotel uveljavljati zakonov proti zločinom, kot so ropi in posilstva. In ravno slednje nakazuje, da gre za politično potezo demokratov, ki jo bodo po vsej verjetnosti tudi obžalovali.

Sicer še ni znano, kaj točno piše v obtožnici, gre pa za domnevno tiho plačilo pred sedmimi leti. Plačilo, ki po navedbah zveznih regulatorjev ni kršilo nobenega zakona, je bilo za demokrate in okrožnega tožilca v tem trenutku zelo prikladno. Donald Trump je s tem postal prvi nekdanji predsednik Združenih držav, ki je bil obtožen, in številni so prepričani, da od tega trenutka vrnitve nazaj ni. Številni so obtožbo ostro obsodili, pričakuje pa se povračilni ukrep republikanskih držav. Do izročitve oblastem naj bi prišlo v prihodnjih dneh, na to pa se je na družbenih omrežjih odzval tudi Donald Trump, ki je prepričan, da se bo zadeva obrnila proti sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu.

Velika porota na Manhattnu je izdala obtožnico brez primere proti nekdanjemu predsedniku ZDA in vodilnemu republikanskemu predsedniškemu kandidatu v ciklu 2024. Nekdanji predsednik Trump je v četrtek po poročanju tujih medijev dejal, da v New Yorku, ki je najbolj liberalno mesto v ZDA, ne bo dobil poštenega sojenja. “To lažno, pokvarjeno in sramotno obtožbo so proti meni vložili samo zato, ker stojim na strani ameriškega ljudstva, in vedo, da v New Yorku ne morem dobiti poštenega sojenja!” je Trump v četrtek zvečer objavil na svojem Truth Social profilu, piše Fox News.

Trump, ki je zanikal kakršno koli napačno ravnanje in je večkrat napadel preiskavo, je obtožnico označil za “politično preganjanje” in napovedal, da bo leta 2024 škodila demokratom. V svoji izjavi na družbenih omrežjih je zapisal: “Gre za politično preganjanje in vmešavanje v volitve na najvišji ravni v zgodovini. Od takrat, ko sem se spustil po zlatih tekočih stopnicah v Trump Towerju, in še preden sem prisegel kot vaš predsednik Združenih držav, so radikalni levi demokrati – sovražniki pridnih moških in žensk te države – sodelovali pri lovu na čarovnice, da bi uničili gibanje Make America Great Again.” Njegova obrambna odvetnika Susan Necheles in Joseph Tacopina sta dejala, da Trump ni zagrešil kakršnega koli kaznivega dejanja in da se bodo proti očitnemu političnemu pregonu odločno borili na sodišču.

Foto: zajem zaslona

Tiha plačila naj bi vključevala plačila v višini 130 tisoč dolarjev, ki jih je prejela igralka filmov za odrasle Stormy Daniels, in plačilo 150.000 dolarjev nekdanji Playboyevi manekenki Karen McDougal. Vendar je to zadeva, ki je bila razkrita že leta 2018, ko sta to preiskovala tako ameriško državno tožilstvo v južnem okrožju New Yorka in zvezna volilna komisija. Zvezni tožilci v južnem okrožju New Yorka so leta 2019 zavrnili obtožbo Trumpa v zvezi s plačilom Stormy Daniels, leta 2021 pa je svojo preiskavo zadeve opustila tudi Zvezna volilna komisija.

Obtožnica na izmišljeni podlagi

Po novici o obtožbi Trumpa so se nad demokrate in očitne politične spletke odzvali številni, ki so obtožbo ostro obsodili, očitki so leteli tudi na tožilca Bragga, ki naj bi ga financiral milijarder George Soros. Zanj se ve, da je največji podpornik demokratov in liberalcev. “Ta prokriminalni newyorški tožilec ni uspel podpreti zakona za nasilne kriminalce, vendar je zakon uporabil kot orožje proti političnim sovražnikom. To je travestija in se ne bi smelo dogajati v največji državi na svetu. Domneva nedolžnosti je osrednjega pomena za naš pravni sistem, vendar jo današnji skrajni levičarji selektivno zavračajo. Ko potujem po državi, poslušam družine, ki iščejo resnico. Lačni so upanja. Želijo, da pravila veljajo za vse,” je na družbenih omrežjih zapisal senator Tim Scott. “Neverjetno je, da je okrožni državni tožilec Alvin Bragg obtožil nekdanjega predsednika in sedanjega predsedniškega kandidata zaradi čiste politične koristi. V Ameriki se aretacija predsedniškega kandidata na izmišljeni podlagi ne bi smela zgoditi,” je zapisal guverner Virginije Glenn Youngkin.

 

Na obtožbo sta se odzvala tudi guverner Floride Ron DeSantis in guverner Teksasa Gregg Abbot. DeSantis ki je zatrdil, da pri Trumpovi izročitvi ne bo sodeloval, in na Twitterju zapisal: “Oborožitev pravnega sistema za napredovanje politične agende postavi pravno državo na glavo. To je neameriško. Manhattanski okrožni tožilec, ki ga podpira Soros, je dosledno krivil zakon, da bi znižal stopnjo kaznivih dejanj in opravičil kaznivo dejanje. Vendar zdaj razteza zakon, da cilja na političnega nasprotnika. Florida ne bo pomagala pri zahtevi za izročitev glede na sporne okoliščine tega tožilca na Manhattnu, ki ga podpira Soros, in njegove politične agende.”

 

“Orožje naših sodišč za politične zamere je gnusna zloraba moči. NYC tožilec, ki ga podpira George Soros, samo podpira radikalno liberalno agendo, da se volitve določijo na porotni volilni klopi in ne na volilni skrinjici. Amerika si zasluži boljše,” je zapisal Abbot.

Nekoč najbolj spoštovano in cenjeno okrožno državno tožilstvo v državi je popolnoma uničil oportunistični politik, ki želi, tako kot mnogi drugi, zaslužiti na blagovni znamki Trump,” je v izjavi dejal odvetnik nekdanjega predsednika Trumpa Chris Kise in dodal, da gre za “popolno pomanjkanje pravne podlage, skupaj s politično usmerjeno naravo pregona, ki bi moralo vzbujati strah pri vsakem državljanu v tej državi, ne glede na njegova stališča do predsednika Trumpa.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine