21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Tedenske zabave med pandemijo na Downing streetu

Piše: Jože Jan

Zaposleni v Downing Streetu, sedežu vodje britanske vlade, so v času pandemije vsak petek prirejali družabna srečanja je v soboto razkril dnevnik Daily Mirror.

Družabna srečanja, ki jih je tisk označil kot »petkovo vino« so bila načrtovana na dnevnih redih petdesetih zaposlenih v kabinetu predsednika vlade Borisa Johnsona in so včasih trajala tudi do polnoči. Downing Street informacije ni zanikal in izjavil, da čaka na rezultate notranje preiskave, ki jo vodi visoka uradnica Sue Gray.

»Petkovo vino«, dolgoletna tradicija na premierjevem sedežu, naj bi imelo soglasje samega Johnsona, saj se je po poročanju dnevnika včasih ustavil na zbornem mestu in poklepetal z zaposlenimi.

Daily Mirror objavlja podobo hladilnika, polnega alkoholnih pijač, ki so ga skozi zadnja vrata pripeljali na Downing Street 11. decembra 2020, ko je bilo v Angliji prepovedano socialno druženje v zaprtih prostorih. Anonimni vir je izjavil dnevniku, da so se na teh druženjih zbirali zaposleni britanske vlade in ob pitju vina in piva igrali družabne igre kot je Pictionary.

To je nova kršitev družbenih omejitev znotraj izvršne oblasti, v katere je bil osebno vpleten tudi sam Johnson. Prejšnjo sredo se je premier moral opravičiti, ker se je udeležil zabave maja 2020 v vrtovih Downing Streeta, čeprav je trdil, da je šlo za delovni sestanek in da je bil prisoten le 25 minut. Vlada se je opravičila tudi kraljevi družini, potem ko je bilo razkrito, da je dan pred pogrebom kraljičinega moža Felipeja ob nacionalnem žalovanju in sredi protikoronskih ukrepov vlada priredila dve poslovilni proslavi.

Opozicija je zaradi teh škandalov pozvala Borisa Johnsona k takojšnjem odstopu.

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine