16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Talibani napovedali novo ofenzivo v Afganistanu

Afganistanski talibani so danes napovedali novo spomladansko ofenzivo. Kot so napovedali v sporočilu za javnost, bodo njihova tarča ameriške sile, njihovi obveščevalci ter afganistanski podporniki ZDA. Po njihovih navedbah je operacija Kandak tudi odziv na strategijo ZDA v Afganistanu, ki jo je ameriški predsednik Donald Trump objavil avgusta lani.

 

S spomladansko ofenzivo se vsako leto tradicionalno začne t.i. sezona spopadov, čeprav so letos talibani boj proti ameriškim in afganistanskim silam nadaljevali tudi pozimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izvedli so tudi več krvavih napadov v prestolnici Kabul, v katerih je bilo ubitih ali ranjenih skupno več sto civilistov.

Po napovedih talibanov se bodo v ofenzivi Kandak, ki so jo poimenovali po bitki v Medini v 7. stoletju, osredotočili na “teptanje, pobijanje in zajetje ameriških napadalcev in njihovih podpornikov”. V sporočilu so še zapisali, da prisotnost ameriških oporišč ruši vse možnosti za mir ter podaljšuje vojno, ki se je začela z ameriškim posredovanjem leta 2001.

Tako zahodni kot afganistanski politični analitiki po poročanju AFP ocenjujejo, da so talibani s sporočilom o novi ofenzivi zavrnili povabilo afganistanskega predsednika Ašfara Ganija, naj se pridružijo mirovnim pogajanjem. Ta sicer v sporočilu talibanov niso omenjena.

Tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za obrambo Mohamed Radmaniš pa je sporočilo talibanov o ofenzivi označil za propagando.

Zadnje novice

Sorodne vsebine