13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Takšne težave ima Macron v Franciji…

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Protesti zaradi pokojninske reforme v Franciji se stopnjujejo. Po poročanju tujih medijev je bilo po vsej Franciji aretiranih na stotine ljudi. Protesti so izbruhnili le nekaj ur po tem, ko je vlada predsednika Emmanuela Macrona v ponedeljek komaj preživela glasovanje o nezaupnici v parlamentu zaradi zelo nepriljubljene pokojninske reforme. 

“Protesti in stavke se širijo po vsej Franciji zaradi Macronove pokojninske reforme. Ko imajo Francozi dovolj, prekleto dobro pokažejo, da imajo dovolj,” je posnetek iz protesta komentiral uporabnik Twitterja. Jeza Francozov se krepi, saj so v več francoskih mestih v torek znova potekali protesti proti pokojninski reformi. Po navedbah francoskih medijev in policijskih virov je bilo v Parizu zaradi nasilja aretiranih 46 protestnikov. Stavke in nemiri se nadaljujejo, za četrtek pa organizatorji napovedujejo nove obsežne proteste in nadaljnje ustvarjanje pritiska na francosko vlado.

Protest, ki se je pričel v ponedeljek in nadaljeval tudi v torek, je napolnil ulice francoske prestolnice, nekateri so vzklikali protifašistična gesla, drugi so zažigali smetnjake. Vse skupaj se je sprevrglo v spopad s policijo, pri čemer so protestniki obmetavali policiste z različnimi predmeti, policija pa je uporabila solzivec. Uprava policije v Parizu je sporočila, da so na vrhuncu shoda našteli približno 3500 ljudi, izvedli so tudi 46 aretacij. Protesti pa niso potekali le v Parizu, saj so ljudje odšli na ulice tudi v ostalih večjih mestih, po poročanju tujih medijev navaja STA, ki dodaja, da je bilo doslej med protesti po vsej Franciji skupno aretiranih več kot 300 ljudi. Protesti in stavke se širijo po vsej Franciji zaradi Macronove pokojninske reforme. Ko imajo Francozi dovolj, prekleto dobro pokažejo, da imajo dovolj,” je zapisal uporabnik Twitterja, ki je zraven pripel posnetek burnega dogajanja v Franciji in jeznih državljanov.

Francoski predsednik trdi, da so spremembe pokojnin potrebne, da bi se izognili hromečim primanjkljajem v prihodnjih desetletjih, povezanih s staranjem francoskega prebivalstva. Kljub njegovim trditvam pa se z njim ne strinjajo nasprotniki reforme, ki menijo, da reforma nalaga nepravično breme osebam z nizkimi dohodki, ženskam in ljudem, ki opravljajo fizično zahtevna dela.

Macron bo medtem v luči protestov proti pokojninski reformi danes opravil televizijski intervju in skušal umiriti napete razmere. Že v torek zvečer je dejal, da je treba pomiriti jezo Francozov po spornem sprejetju zakona in ljudem prisluhniti, hkrati pa je po poročanju francoskih medijev opozoril, da množica, ne glede na njeno obliko, nima legitimnosti v primerjavi z ljudmi, ki se izražajo prek svojih izvoljenih predstavnikov. Stavke in nemiri se sicer nadaljujejo tudi danes, predvsem v Parizu pa je čutiti nezadovoljstvo, ker še vedno stavkajo številne komunalne službe, zaradi česar se na ulicah glavnega mesta nabirajo kupi smeti, na nekaterih bencinskih črpalkah pa je zaradi blokad več rafinerij zmanjkalo goriva. “V Franciji zažigajo smetnjake. Francoski družbeni mediji vodijo ta trend k prižiganju smeti. Francozi znajo protestirati.  Zdaj mora grozno smrdeti, še bolj kot običajno,” je zapisal eden od mnogih na Twitterju, ki ga jeza jeznih državljanov ne preseneča.

 

Napetosti po vsej državi so v teh dneh po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sprožile tudi vprašanje, ali bo Francija lahko gostila britanskega kralja Karla III., ki naj bi v nedeljo prispel v Pariz na prvi državniški obisk v tujini v času svojega vladanja.  Organizatorji medtem za četrtek napovedujejo nove obsežne proteste. Nacionalne železnice SNCF ocenjujejo, da bo promet danes sicer stabilen, pričakujejo pa, da bo v četrtek prišlo do “večjih motenj”. Potnikom priporočajo, naj odpovedo ali prestavijo načrtovana potovanja.

S pokojninsko reformo se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Reforma je po oceni vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne. Reformo je vlada, ki v parlamentu nima absolutne večine, sprejela minuli četrtek s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta, nato pa je v ponedeljek v narodni skupščini prestala tudi dve glasovanji o nezaupnici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine