7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Takšna je cena Putinove vojne: Umrlih ruskih vojakov že “na kilometre”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Na spletu so se pojavili videoposnetki, na katerih so vidni grobovi ob cestišču, kjer naj bi bili pokopani ruski vojaki. Po nekaterih informacijah na bi prizori prišli iz Luganska v vzhodni Ukrajini. Ob poti je na kilometre daleč mogoče videti grobove in celo fotografije pokojnih.

Junija je Rusija trdila, da je “osvobodila” 97 odstotkov province Lugansk, s čimer naj bi se Kremelj približal svojemu cilju, da v celoti zavzame vzhodno industrijsko središče rudnikov premoga/ in tovarn. Po podatkih ukrajinske strani je v vojni v Ukrajini umrlo že več kot 76 tisoč ruskih vojakov, velike izgube imajo pri letalih, plovilih in drugi vojaški opremi, ki jo morajo Rusi kupovati od Irana in celo Severne Koreje.

 

Putinu propada načrt, vojaki se upirajo
V začetku tega tedna je 39 vojakov iz 252. strelskega polka zapustilo fronto v regiji Lugansk in zahtevalo vrnitev v Rusijo. Na fronti so ostali sami, poveljniki so jih zapustili, je povedal vir. “Več dni so se skrivali pred obstreljevanjem, nekateri so bili huje ranjeni, drugi ubiti”, je še povedal vir.

Ruskim vojakom zmanjkuje hrane in vode, pa tudi streliva. Jedo kar najdejo in ukradejo. Poročali smo že, da ničesar ne prinesejo s seboj, Putin jih je le poslal v Ukrajino v smrt. Več posnetkov, objavljenih na spletu, med drugim tudi dokazujejo kaos in nedisciplino. Na desetine pijanih ruskih mobiliziranih vojakov se med seboj tudi pretepajo. V krvavem spopadu v Omsku je eden od nabornikov utrpel hude poškodbe glave, vse pogostejši prepiri pa sledijo številnim uporom v zadnjih dneh, ko rusi ne želijo na fronto ali pa protestirajo, ker so jih prevarali pri plačilih.

Pijani pa niso le mobilizirani vojaki, temveč tudi generali in poveljniki. Prejšnji teden so tuji mediji poročali, da so se uprli pijanim nadrejenim zaradi razmer na vadbišču in zaradi zarjavelega orožja. Vse kaže, da Putinu kontrola polzi med prsti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine