-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Takole multikulturni Dunaj eksperimentira z religijami – v en kampus bodo spravili kar osem verskih skupnosti

V novi dunajski soseski Seestadt Aspern bodo do leta 2022 zgradili Kampus religij, kjer bo na enem mestu združenih osem različnih verskih skupnosti. Na 10.000 kvadratnih metrih zemljišča, ki ga je podarilo mesto Dunaj, bodo stali verski prostori, izobraževalne ustanove in skupni prostori za druženje različno verujočih, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

 

»V nekaterih delih sveta vero izkriščajo za netenje konfliktov in začetek vojn. Na Dunaju bomo zgradili kampus, ki omogoča izmenjavo med verskimi skupnostmi. Dokazali bomo, da je medversko sodelovanje mogoče,« je ob predstavitvi projekta povedal dunajski župan Michael Ludwig. Kampus religij je vizionarski projekt, pri katerem bo sodelovalo osem verskih skupnosti: Rimskokatoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Vzhodna pravoslavna cerkev, Izraelitska verska skupnost, Islamska verska skupnost, Avstrijska budistična skupnost, Novoapostolska cerkev in Sikhovska verska skupnost.

Projekt je zasnovan tako, da bo omogočal druženje med verniki, učitelji, študenti in drugimi obiskovalci. V kampusu, ki bo imel skupno upravo, prireditvene in gostinske prostore, bo lahko študiralo 2.500 študentov. Poleg verskih objektov, ki jih bodo zgradile skupnosti same, bo tudi prostor za druženje na 2.800 kvadratnih metrih.

»Kampus religij dokazuje, da je na Dunaju sobivanje različnih ver mogoče. Mesto Dunaj, Cerkvena pedagoška šola in osem verskih skupnosti so se združili, da uresničijo ta fascinantni projekt. Osem sakralnih stavb, združenih na enem mestu, ki so samostojne, a povezane hkrati, bo dokaz, da je ideološka strpnost mogoča,« je prepričan kardinal Rimskokatoliške cerkve Christoph Schönborn.

Kampus religij bo do leta 2022 zgrajen v novo nastajajoči dunajski soseski Seestadt Aspern, ki sicer velja za enega največjih razvojnih urbanih projektov v Evropi. V soseski, veliki 240 hektarov, bo do leta 2028 živelo in delalo 20.000 ljudi.

No, videli bomo, ali se bo ta mutikulturni projekt res obnesel…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine