4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Tajvanski diplomat: »COVID-19 je prišel iz kitajskega laboratorija in Peking bo moral prevzeti odgovornost.«

“Mislim, da je virus prišel iz laboratorija v Wuhanu,” je v ekskluzivnem intervjuju za The European Post dejal tajvanski veleposlanik pri EU Harry Tseng. “Pravila o varnosti v kitajskih laboratorijih niso ustrezna in virolog se je morda okužil ter po nesreči prinesel virus iz laboratorija. Čez čas se bo razkrila resnica in Kitajska bo morala prevzeti odgovornosti.

Študija, ki sta jo februarja 2020 objavila kitajska raziskovalca Botao Xiao in Lei Xiao z Guangzhouove tehnološke univerze v Južni Kitajski, je pokazala, da “morilski koronavirus verjetno izvira iz laboratorija v Wuhanu.” Italijanska televizija TgCom24 je poročala o tej teoriji in vodilni politiki v tujini, kot sta ameriška republikanska senatorja Tom Cotton in Ted Cruz, sta o tej možnosti tudi odkrito spregovorila.

Teorije o izvoru virusa so bile sicer razširjene v medijih, vendar tudi tajska vlada meni, da je zelo verjetno, da je virus pobegnil iz laboratorija v Wuhanu. »Kitajska je želela preusmeriti pozornost od virološkega laboratorija Wuhan na bližnji trg s hrano. Kitajska komunistična stranka ni želela, da bi ljudje govorili o tem, od kod virus izvira in se razmnožuje, »je dejal vodja tajvanskega predstavništva.

Kitajski vpliv v Evropi

Glede vse večjega vpliva Kitajske v Evropi, pa je veleposlanik Tseng evropske države opozoril, da pomoč Kitajske evropskim državam, ki jih je prizadela bolezen COVID-19, ni brezplačna in bo Peking nekoč za to zahteval povračilo. »Tajvan je EU podaril skupno sedem milijonov obraznih mask, vključno z močno prizadetimi državami članicami EU (Belgija, Češka, Francija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Španija), Združeno kraljestvo in Švica,« je dejal veleposlanik in poudaril, da druge države niso darovale mask, ampak so jih prodale. »Zelo smo veseli, če tudi Kitajska kaj primakne iz humanitarnih razlogov, a kolikor vem, je Kitajska svoje obrazne maske številnim državam prodala.«

Reuters in New York Times medtem poročata, da si Kitajska prizadeva blokirati uradno poročilo EU, ki trdi, da Peking širi dezinformacije o pandemiji COVID-19. »Kitajci že grozijo z reakcijami, če bo poročilo izšlo,« poroča NYT.

Zadnje novice

Sorodne vsebine