4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Švicarska banka Credit Suisse je sporočila, da je zaprla več kot 90% računov, povezanih s korupcijo

Piše: Jože Jan

Švicarska banka Credit Suisse je zanikala obtožbe, da je desetletja skrivala bogastva povezana s korupcijo in navedla, da so obtožbe »netočne in vzete iz konteksta«.

Pred enim letom je neznana oseba posredovala nemškemu časopisu Süddeutsche Zeitung podatke o 18.000 računih Credit Suisse, druge največje banke v Švici, ki naj bi bili povezani s korupcijo. The New York Times je v okviru konzorcija petdesetih medijev in ob podpori nevladnih organizacij te podatke analiziral in objavil izvedeno preiskavo.

Glede na preiskavo, naj bi Credit Suisse med 1940 in 2010 odprl račune in služil strankam, ki so bile povezane s korupcijo. Banka naj bi prezrla opozorila svojih zaposlenih o sumljivih dejavnostih strank, vključno z obtoženimi zaradi korupcije in terorizma.

Medijski konzorcij se je med preiskavo obrnil na banko, da bi preveril informacije, ki jih je imel.

Banka Credit Suisse je zagotovila, da je bilo 90% računov, ki jih je pregledala zaradi te obtožbe, že zaprtih ali v postopku zaprtja, ko je bila obveščena o tej preiskavi.

V izjavi, izdani s svojega svetovnega sedeža v Zürichu v Švici, Credit Suisse trdi, da so predstavljena dejstva v preiskavi pretežno »zgodovinska«, da nekatera segajo v štirideseta leta 20. stoletja in, da je na splošno vse, kar je v preiskavi navedeno »delno netočno ali izven konteksta«, kar ima za posledico pristransko razlago ravnanja banke.

Banka je izjavila, da je bilo pred letom 2015 zaprtih 60% vseh teh računov. »Glede preostalih aktivnih računov smo mirni, opravljen je bil skrbni pregled in kontrola v skladu s predpisi. Nadaljujemo z analizo dejstev in bomo po potrebi sprejeli dodatne ukrepe,« je zagotovila banka.

Čeprav je banka navedla, da obtožbo jemlje resno in da bo nadaljevala z notranjimi preiskavami, je o preiskavi dejala, da gre za »diskreditacijo ne le banke, ampak tudi švicarskega finančnega trga.«

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine