15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Švicarji na referendumu zavrnili sporen medijski zakon

Piše: A. S.

Švicarji so na referendumu v nedeljo zavrnili nov medijski zakon, ki bi časopisem in radio postajam s finančnimi težavami dodelil paket sredstev v višini več milijonov evrov. Vlada je zakon potrdila, vendar pa je bil zavrnjen na referendumu, saj je 54,6 odstotkov volivcev glasovalo proti.

Zavrnjen zakon so podprle predvsem levousmerjene stranke, med drugim tudi Zeleni, proti pa so bile konservativne stranke, med njimi predvsem Švicarska ljudska stranka, ki je tudi zbrala podpise za referendum. Konservativci so namreč opozarjali, da bi s pomočjo novega zakona vlada lahko »kupila« določene medije, kar bi ogrožalo demokratične vrednote. Medtem so leve stranke trdile, da bi zakon te iste vrednote ohranjal, saj naj bi bil pomemben za »vse prebivalce in direktno demokracijo«.

Zakon bi sicer najbolj koristil privatnim radio postajam in časopisom, ki so v finančni stiski. Za tovrstne medije naj bi zakon na leto namenjal iz proračuna kar 151 milijonov švicarskih frankov, oziroma 143 milijonov evrov. Poleg časopisov in lokalnih radio postaj naj bi bila sredstva namenjena tudi za regijske televizijske postaje in domače spletne medije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine